Light Yagami

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Light Yagami
Personazh nga Death Note
Paraqitja e parëKapitulli 1: "Mërzia" (退屈 Taikutsu?)
Krijuar ngaTsugumi Ohba
Takeshi Obata
Luajtur ngaTatsuya Fujiwara (filmat në japonisht)
Kenji Urai (muzikë)
Hayato Kakizawa (muzikë)
Masataka Kubota (seri televiziv)
Nat Wolff dhe Margaret Qualley (film amerikan)
Dubluar ngaMamoru Miyano (Japonisht)
Brad Swaile (Anglisht)
Informacione
NofkatKira
Light Asahi (朝日月 Asahi Raito?)[1]
L (prej kapitullit 60 e tutje)[2]
LidhjetSoichiro Yagami (baba)
Sachiko Yagami (nënë)
Sayu Yagami (motër)
Misa Amane (e fejuara)

Light Yagami (夜神月, Yagami Raito) është protagonisti kryesor i serisë Death Note. Pas zbulimit të Death Note (fletore e vdekjes), ai vendos ta përdorë atë për ta çliruar botën nga kriminelët. Vrasjet e tij në fund etiketohen nga njerëzit e Japonisë si vepër e "Kira". Gjatë përpjekjeve të tij për t'u bërë perëndia e një bote pa krim, Light gjurmohet nga një forcë speciale, e kryesuar nga një detektiv enigmatik konsulent i njohur si L.

Në adaptimin e anime, ai dublohet nga Mamoru Miyano në japonisht dhe nga Brad Swaile në versionin anglisht. Në serinë e filmave live-action, ai është portretizuar nga Tatsuya Fujiwara me Swaile duke përsëritur rolin e tij si zëri i tij dublik në anglisht; ai është portretizuar nga Kenji Urai dhe Hayato Kakizawa në muzikal; në dramën televizive, ai është portretizuar nga Masataka Kubota; homologët e tij në filmin amerikan janë portretizuar nga Nat Wolff dhe Margaret Qualley.

Krijimi dhe koncepti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tsugumi Ohba tha që redaktori i tij sugjeroi emrin e familjes "Yagami" për Dritën. Ohba tha se ai nuk ndihej "shumë i shqetësuar" për kuptimin e emrit (Kanji për "Yagami" janë "natë" dhe "zot"); ai tha se pasi krijoi skenën përfundimtare në mangën që ai "i pëlqente" që skena përfundimtare krijoi "domethënie më të thellë" në emër, të adhuruesve të Kira-s që e adhuronin atë natën nën dritën e hënës - emri i tij i dhënë Dritë është shkruar me personazhi për "hënë".[3]

Takeshi Obata tha se ai nuk kishte "asnjë problem" në hartimin e Light pasi përshkrimi i karakterit që i paraqitej, "Një student i shkëlqyeshëm nderimesh që është pak larg", ishte "i qartë dhe i hollësishëm". Ndërsa vazhdonte serializimi i përjavshëm, Obata thjeshtoi modelin duke hequr nënndërgjegjeshëm linjat "e panevojshme" dhe mendoi se ai u bë "më i mirë" në vizatimin e Dritës. Kur u shfaq Kapitulli 35 dhe redaktori informoi Obata se Drita humbet kujtimet e tij, Obata duhej të vizatonte Light në të njëjtën mënyrë siç u shfaq në Kapitullin 1; Obata tha "Ishte sikur të duhej të harroja gjithçka që kisha mësuar". Obata tha se ai përdori "shumë përpjekje" për të hartuar veshjet e Dritës. Sipas Obata, ai hasi vështirësi të imagjinonte veshjen e "një personi të shkëlqyer", kështu që ai shikoi nëpër revistat e modës. Obata e parashikonte Light-in si një "djalë i zgjuar dhe zyrtar" që mban këmisha zyrtare. Pjesa më e madhe e veshjeve të Ligjt në Death Note është "e pajisur" dhe Obata shmang xhinset.[4]

Kur dizajnonte kopertinat e librave me ngjyra, Obata u caktonte personazheve ngjyra për të "marrë atmosferën si duhet". Obata i dha Light qartë ose "mungesë të një ngjyre".[5]

Filmat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shusuke Kaneko, regjisori i filmit, synon që Light të shfaqet simpatik në fillim të filmit; kur Light fiton për herë të parë Death Note, Kaneko "ishte i kujdesshëm" që Light të reagonte në një mënyrë "siç do të bënim unë dhe ti". Kaneko ndryshoi historinë që përfshinte Light duke fituar fletoren e tij të parë ndërsa ndjeu që publiku "do ta kishte të vështirë të simpatizonte" me Light nëse skena do të mbetej e njëjtë me atë të mangës. Kaneko shtoi se ndërsa portretizoi Light si "të entuziazmuar" ndërsa "bëhet më mizor" për t'i bërë anëtarët e audiencës të ndjejnë se ata mund të "bëjnë gjërat e tmerrshme që ai bën" edhe nëse anëtarët nuk simpatizojnë Light.[6]

Tatsuya Fujiwara tha se ai ndjeu vështirësi në portretizimin e Light në serinë e filmit për shkak të mungesës së "veprimit" dhe sepse Light nuk ka mënyra të nënshkrimit dhe për këtë arsye ndjenjat e tij shfaqen nga fytyra e tij; Fujiwara shtoi se ai luftonte duke përcjellë "inteligjencën e pabesueshme" të Light dhe se performanca do të dukej "shumë e zbrazët ose e thjeshtë" nëse Light do të merrte një portretizim jo të duhur. Fujiwara shpjegoi se ai dëshironte që Light të qante në një skenë të veçantë edhe pse Kaneko i tha Fujiwara "Light nuk qan" pasi Fujiwara besonte se skena do të ndihej "më e sinqertë"; Kaneko përdori marrjen.

Kaneko projektoi dhomën e Light për të pasqyruar personalitetin e personazhit duke e bërë atë të pastër dhe duke e mbushur atë me libra juridikë, historikë kriminalë, të huaj dhe akademikë. Versioni origjinal i dhomës së Light përfshinte një stereo; Kaneko e zëvendësoi atë me një fshesë me vakum për të reflektuar "vetveten e fanatikut të pastër" të Light.[7]

Kenichi Matsuyama, aktori që portretizoi L, tha se ai dhe Fujiwara u bënë "aq të zhytur" në portretizimet e tyre të karakterit, saqë ata nuk flisnin me njëri-tjetrin gjatë vendosjes; kur pushuan xhirimet ata biseduan dhe "dolën për një pije ose dy". Matsuyama gjithashtu tha që Light dhe L janë "jashtëzakonisht" njësoj pasi kanë "një ndjenjë shumë të fortë të drejtësisë".

Personaliteti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Light karakterizohet si punëtor, i talentuar dhe një gjeni natyror. Shumë perceptues dhe i mirë me zgjidhjen e problemeve, Light ishte një planifikues i aftë dhe i mirë në hartimin e skenarëve. Për më tepër, Light ishte shumë i popullarizuar në mesin e kolegëve dhe i adhuruar nga anëtarët e familjes së tij. Sidoqoftë, inteligjenca e tij e lartë dhe lavdërimet e tij të vazhdueshme nga të rriturit hodhën bazat për një nivel intensiv hubris i cili shpejt hyri në fuqi pasi ai fitoi fletoren.

Ngjashëm me babanë e tij, Light ka një ndjenjë të fortë të drejtësisë, por kjo shpejt deformohet pasi ai bëhet i njollosur nga fuqia e fletores. Duke besuar që bota është "e kalbur", ai përdor fletoren e tij të vdekjes si një mjet me të cilin mund të vendosë vullnetin e tij për të çliruar botën nga njerëzit e këqij. Qëllimi kryesor i Light është të krijojë një botë të re që është e lirë nga padrejtësia dhe e populluar vetëm me njerëz që ai i konsideron të ndershëm dhe të mirë, duke u bërë kështu "Zoti i botës së re". Light është vendimtar dhe drejtohet për të arritur ambiciet e tij, pa u lëkundur as edhe një grimë në besimet e tij. Pavarësisht se e dinte kriminalitetin e vrasjes, Light do t'i konsideronte veprimet e tij "sakrificën" e fundit për të ndihmuar botën.

Përmes përdorimit të fletores së vdekjes, Light shpejt fillon të zhvillojë një natyrë të ftohtë dhe të pamëshirshme. Si utilitar, ai do të marrë çdo mjet për të arritur qëllimet e tij. Veprimet e tij e dëmtojnë familjen e tij, megjithëse ai vazhdon t'i dojë ata pavarësisht. Kjo demonstrohet kur motra e tij rrëmbehet; ai e ndalon babanë e tij të ndërmarrë veprime drastike si një mënyrë për ta mbajtur motrën e tij të sigurt pavarësisht nga fakti se Mello do të fitonte fletoren e vdekjes.

Për më tepër, seriali tregon se Light nuk lindi pa pendim. Pasi hoqi dorë nga fletorja dhe humbi kujtimet e tij për të shmangur përkohësisht dyshimet, Light demonstron dhembshuri, një ngurrim për të manipuluar të tjerët dhe një gatishmëri të fortë për të vrarë. Pasi kujtimet e tij të kthehen, megjithatë, ai kthehet te personi i tij i pamëshirshëm dhe mbetet i tillë deri në vdekjen e tij.

Shkalla e arrogancës së Light ndryshon nga përshtatja. Në manga, filma dhe muzikorë japonezë, Light është i palëkundur në vendimet e tij si Kira dhe rrallë shpreh ndonjë dyshim në veprimet e tij. Sidoqoftë, në anime, ndërsa përpiqet t'i shpëtojë kapjes në gjendje kritike, Light imagjinon se çfarë mund të kishte qenë jeta e tij nëse nuk do të merrte fletoren e vdekjes. Light është edhe më i dyshimtë në adaptimet e filmit të dramës dhe Netflix. Në këto vazhdimësi, ai është shumë më pak i sigurt, heziton të vrasë dhe e konsideron kthimin e tij kur ndihet në qoshe. Sidoqoftë, Light është portretizuar vazhdimisht si një idealist dhe një individ është i gatshëm të shkojë në masa ekstreme për të mbrojtur idenë e tij për drejtësinë.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Death Note Volume 4. Viz Media. 15.
  2. ^ Ohba, Tsugumi; Obata, Takeshi (2005). Death Note (në anglisht). Vëll. 7. Shueisha. fq. 159. ISBN 4-08-873830-6.
  3. ^ "How to Think." Death Note 13: How to Read. ViZ Media. 61.
  4. ^ "Takeshi Obata Production Note: Characters." Death Note 13: How to Read. ViZ Media. 126.
  5. ^ Death Note 13: How to Read. ViZ Media. 117.
  6. ^ Shonen Jump. Volume 6, Issue 6. June 2008. Viz Media. 6.
  7. ^ "The making Arkivuar 2008-12-18 tek Wayback Machine." The Star.