Jump to content

Ligjëratat e Ciceros

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Orationes
Ligjëratat e Ciceros
Janë përmbledhje fjalimesh të mbajtura nga autori antikë Ciceroni. Këto fjalime ai i kishte mbajtur si burrë shteti dhe si avokat. Këto fjalime dallohen për fuqinë bindëse dhe për forcën tërheqëse të fjalës. Autori në këto fjalime përdor një gjuhë të zgjedhur dhe të përpunuar me një stil të qartë dhe të bukur. Mendimet janë të ilustruara me figura shumë tërheqëse gjuhësore.

Ndër fjalimet më të spikatura dhe që kanë të bëjnë me Ilirinë janë Ligjëratat:

 • In M.Antonium Pilippcae (Filipikët kundër M. Antoni) - 11
 • In Pisonem (Kundër Pisonit) - 34;35;40
 • Oratio pro P.Sextio (Ligjërata në mbrojtje të P. Sexstit) - 43
 • De provinciis consularibus (Mbi provincat konsulare) - 3
 • Oratio de aruspiciis responses (Ligjëratë përgjigjje aruspiceve)

Ligjëratat (fjalimet)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Pro Quinctio
 • Pro Roscio Amerino
 • Pro Roscio Comodeo
 • de Lege Agraria Contra Rullum
 • In Verrem
 • de Imperio Cn. Pompei
 • Pro Caecina
 • Pro Cluentio
 • Pro Rabirio Perduellionis Reo
 • In Catilinam I-IV
 • Pro Murena
 • Pro Sulla
 • Pro Flacco
 • Pro Archia Post Reditum in Senatu
 • Post Reditum in Quirites
 • de Domo Sua
 • de Haruspicum Responsis
 • Pro Cn. Plancio
 • Pro Sestio
 • In Vatinium
 • Pro Caelio
 • de Provinciis Consularibus
 • Pro Balbo
 • Pro Milone In Pisonem
 • Pro Scauro
 • Pro Fonteio
 • Pro Rabirio Postumo
 • Pro Marcello
 • Pro Ligario Pro Deiotaro
 • Philippics

Shiko dhe këtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burim i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]