Jump to content

Ligjëruesi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Legjëruesi është një gradë akademike në shumë universitete, megjithëse kuptimi i termit ndryshon disi nga vendi në vend. Në përgjithësi nënkupton një ekspert akademik i cili punësohet për të dhënë mësim me kohë të plotë ose të pjesshme. Ata gjithashtu mund të kryejnë kërkime. Ky term nganjëherë gabimisht ngatërrohet me termin lektor. Këto përdorime të ndryshme të termit ligjërues dhe lektor shpesh shkaktojnë konfuzion për akademikët.[1]

Në disa vende, termi ligjërues është i paqartë dhe mbulon disa grada akademike. Dallimi kryesor është midis leksioneve të përhershme/të hapura ose të përkohshme/me afat të caktuar.

Një ligjërues i përhershëm në universitetet e Mbretërisë së Bashkuar zakonisht mban një pozicion të hapur që mbulon përgjegjësitë e mësimdhënies, hulumtimeve dhe administrative. Ligjëratat e përhershme janë poste të qëndrimit ose pozicione të qëndrueshme që janë të barasvlefshme me një asistent ose profesor të asociuar në Amerikën e Veriut. Pas disa vitesh, një ligjërues mund të promovohet bazuar në të dhënat e tyre kërkimore për t'u bërë ligjërues i lartë . Ky pozicion është nën lexuesin ( ligjërues kryesor në universitetet e pas vitit 1992) dhe profesor .

Në të kundërt, një ligjërues me afat të caktuar ose të përkohshëm emërohet për nevoja specifike të mësimdhënies afatshkurtra. Këto pozicione shpesh nuk janë të rinovueshme dhe janë emërime të zakonshme pas doktoraturës. Në terminologjinë e Amerikës së Veriut, një ligjërues me afat të caktuar mund të mbajë një gradë të barasvlershme me profesorin asistent (vizitues). Në mënyrë tipike, kontratat më të gjata tregojnë vjetërsi më të madhe ose gradë më të lartë. Edhe mësimdhënës ndonjëherë mund të quhen edhe ligjërues, për shembull, Exeter emëroi disa nga ai grup si profesorë të arsimit dhe bursave (E & S) për të njohur kontributin e mësimdhënies dhe për t'i ngritur titujt e kolegëve mësimdhënës te ligjëruesit. Disa universitete u referohen edhe studentëve të diplomuar ose të tjerë, të cilët marrin përsipër mësimdhënien ad-hoc për ligjëruesit e sesioneve të një departamenti. Ashtu si profesorët ndihmës dhe ligjëruesit e sesioneve në Amerikën e Veriut, ky staf mësimor jo i përhershëm shpesh paguhet shumë dobët (pak sa 6000 £ në vit në 2011-12). [2] [3] [4]

Tabela paraqet një pasqyrë të gjerë të sistemeve kryesore tradicionale, por ka universitete që përdorin një kombinim të këtyre sistemeve ose titujve të tjerë. Vini re se disa universitete në vendet e Commonwealth kanë miratuar sistemin amerikan në vend të sistemit të Commonwealth.

Sistemi i Commonwealth sistemi amerikan Sistemi gjerman
Profesor (karrige) Profesor i nderuar ose ekuivalent Profesor (ordinarius, W3 me karrige, C4)
Lexues ose lektor kryesor (kryesisht MB) ose shkencëtar kryesor kërkimor (kryesisht institute/laboratorë kombëtarë) / profesor i asociuar (Australi, NZ, Indi, Azia Juglindore, Afrika e Jugut, Irlandë) Profesor i rregullt Profesor (i jashtëzakonshëm, W2, W3 pa karrige, C3)
Ligjërues i lartë ose shkencëtar i lartë kërkimor (kryesisht institute/laboratorë kombëtarë) Profesor i asociuar Hochschuldozent, Oberassistent (W2, C2)
Pedagog ose Shkencëtar i Lartë Kërkimor (kryesisht institute/laboratore kombëtare) Profesor asistent Profesor i ri, Asistent Wissenschaftlicher, Akademischer Rat (W1, C1, A13)
  1. ^ Kerstin Janson, Harald Schomburg, Ulrich Teichler: Wege zur Professur. Qualifizierung und Beschäftigung an Hochschulen in Deutschland und den USA. Waxmann, Münster 2007, S. 44.
  2. ^ "KENDRIYA VIDYALAYA SANGATHAN". kvsangathan.nic.in. Arkivuar nga origjinali më 9 maj 2016. Marrë më 27 prill 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Alam, Shah Manzoor (2011). Urban Growth Theories and Settlement Systems of India. Concept Publishing Company. fq. xii. ISBN 9788180697395. Marrë më 27 prill 2016. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Gore, C. S. (17 janar 2010). Professional Preparation in Physical Education and Sports (në anglisht). Pinnacle Technology. ISBN 9781618205803. Marrë më 27 prill 2016.[lidhje e vdekur]