Jump to content

Ligjet e Kirkofit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ligjet e qarkut të Kirchhoffit janë dy barazime që merren me ndryshimin aktual dhe potencial (i njohur zakonisht si tension) në modelin e elementeve të grumbulluar të qarqeve elektrike . Ato u përshkruan për herë të parë në 1845 nga fizikani gjerman Gustav Kirchhoff . Kjo e përgjithësoi punën e Georg Ohm dhe i parapriu punës së James Clerk Maxwell . Përdorur gjerësisht në inxhinierinë elektrike, ato quhen gjithashtu rregullat e Kirchhoff ose thjesht ligjet e Kirchhoff . Këto ligje mund të zbatohen në fushat e kohës dhe frekuencës dhe të formojnë bazën për analizën e rrjetit .

Të dy ligjet e Kirchhoff mund të kuptohen si përfundime të ekuacioneve të Maxwell në kufirin e frekuencës së ulët. Ato janë të sakta për qarqet DC, dhe për qarqet AC në frekuenca ku gjatësia e valës së rrezatimit elektromagnetik është shumë e madhe në krahasim me qarqet.

Rryma që hyn në çdo kryqëzim është e barabartë me rrymën që del nga ai kryqëzim. i 2 + i 3 = i 1 + i 4

Ky ligj, i quajtur edhe ligji i parë i Kirchhoff, rregulli i pikës së Kirchhoff, ose rregulli i kryqëzimit të Kirchhoff (ose rregulli nyjor ), thotë se, për çdo nyje (kryqëzim) në një qark elektrik, shuma e rrymave që rrjedhin në atë nyje është e barabartë me shumën të rrymave që dalin nga ajo nyje; ose në mënyrë ekuivalente:

Shuma algjebrike e rrymave në një rrjet përçuesish që takohen në një pikë është zero.