Lilliput dhe Blefuscu

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Harta e Lilliput dhe Blefuscu (harta origjinale, Pt I, Udhëtimet e Gulliverit). Ajo tregon vendndodhjen në Oqeanin Indian, jashtë bregdetit të Sumatrës.

Lilliput dhe Blefuscu janë dy ishuj imagjinarë që shfaqen në pjesën e parë të romanit të vitit 1726 të Udhëtimet e Gulliverit nga Jonathan Swift. Të dy ishujt janë fqinjë në Oqeanin Indian të Jugut, të ndara me një kanal prej 730 m të gjerë. Të dy janë të banuar nga njerëz të vegjël, të cilët janë rreth një e dymbëdhjetë lartësia e qenieve njerëzore të zakonshëm. Të dy mbretëritë janë perandori, d.m.th. mbretër të qeverisur nga një perandor i vetëquajtur. Kryeqyteti i Lilliput është Mildendo. Në disa fotografi, ishujt janë rregulluar si një vezë, si referencë për historitë dhe kulturat e tyre të mbizotëruara nga veza.

Vendodhja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Swift jep vendndodhjen e Lilliput dhe Blefuscu në pjesën e parë të romanit, si në tekst dhe me një hartë, megjithëse as ato nuk korrespondojnë me gjeografinë e botës reale, madje siç dihej në kohën e Swift. Teksti thotë se anija e Gulliverit ishte e lidhur për Inditë Lindore kur u kap në "një stuhi të dhunshme në veri-perëndim të Tokës së Van Diemenit" (Tasmania).

Për shkak se zona e treguar nga Swift është e okupuar në të vërtetë nga Australia, dhe në bazë të provave të tjera tekstuale, disa autorë kanë arritur në përfundimin se Swift kishte për qëllim vendosjen e Lilliput në Oqeanin Paqësor, në verilindje, jo në veri-perëndim, të Tokës së Van Diemenit.[1][2] Sidoqoftë, asnjë nga rrugët detare për në Inditë Lindore, destinacioni i deklaruar i Gulliver, nuk kërkonte anije për të rrumbullakosur Tokën e Van Diemenit; rrugët veriore, përmes Indisë ose Ceylon, shmangën Australinë krejt, ndërsa rruga jugore (Brouwer), duke përfituar nga Forties Roaring, u kthye në verilindje në mes të oqeanit pikërisht për të shmangur Hollandën e Re, megjithëse numri i transportit të anijeve në atë bregdet nga periudha dëshmon për rreziqet e mbivlerësimit të pikës së kthesës. Swift ishte skeptik në lidhje me besueshmërinë e literaturës së udhëtimit të ditës së tij, dhe sugjerohet që përshkrimet gjeografike të pamundura parodojnë shumë nga këto vepra (të përshkruara nga Percy Adams si "gënjeshtra të udhëtimit").[3]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lilliput thuhet se qeveriset nga një perandor, Golbasto Momarem Evlame Gurdilo Shefin Mully Ully Gue. Ai ndihmohet nga një ministër i parë (i cili ka një shkop të bardhë) dhe disa zyrtarë të tjerë (të cilët hapin gjyq kundër Gulliverit për shkak të tradhtisë).

Të dy kombet ndjekin mësimet e një profeti, Lustrog, siç janë regjistruar në shkrimin e tyre, të njohur si Blundecral ("që është Alcoran ose Bibla e tyre, ne nuk e dimë me të vërtetë").

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Bracher, Frederick (1944). "The Maps in 'Gulliver's Travels'". Huntington Library Quarterly (në anglisht). University of California Press. 8 (1): 67–68. JSTOR 3815865.
  2. ^ Case, Arthur E. (1945). "The Geography and Chronology of Gulliver's Travels". Four Essays on Gulliver's Travels (në anglisht). Princeton: Princeton University Press. ff. 50–68.
  3. ^ Percy Adams, cited in Concise Dictionary of British Literary Biography (MJ Bruccoli, ed (1992) Concise Dictionary of British Literary Biography: 1660-1789 Writers of the Restoration and eighteenth century ISBN 978 0 81 037980 0)