Liqeni Titikaka

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Bregu i liqenit Titikaka.

Liqeni Titikaka (sp. Lago Titicaca), në 3810 metra lartësi mbi detare, është liqeni më i lartë në botë në të cilin është i mundur lundrimi komercial. Me një sipërfaqe rreth 8.300 kilometra katrorë (gjërsi rreth 65 km dhe gjatësi rreth 194 km), Titikaka është liqeni me ujë të ëmbël më i madh në Amerikën Jugore. Gjendet në kufirin ndërmjet Perusë dhe Bolivisë.

I gjendur në Andet e larta, Titikaka është i thellë mesatarisht rreth 140 dhe 180 metra, kurse thellësia maksimale është 280 metara. Pjesa perëndimore i takon Perusë, ndërsa pjesa lindore gjendet në zonën e La PazBolivisë.

Më shumë se 25 lumenj ndikojnë në liqenin Titikaka, në të cilin gjenden 41 ishuj.