Liqeni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Liqeni është një pellg shumë i madh natyror ose artificial, zakonisht me ujëëmbël, që është i rrethuar nga të gjitha anët me tokë. Liqeni është një burim i rëndësishëm për njeriun. Ashtu si lumi, na furnizon me ujë dhe me një shumëllojshmëri peshqish. Liqeni është dhe një rrugë komunikimi. Lundrat, tragetet dhe barkat lundrojnë në ujërat e liqeneve dhe lidhin vendet që ndodhen përgjatë brigjeve. Liqenet, sidomos kur janë të mëdhenj dhe të thellë, zbutin klimën e mjedisit përreth. Nxehtësia e thithur nga ujërat gjatë verës vjen ngadalë në sipërfaqe gjatë dimrit dhe e ngroh ajrin. Klima e butë lejon kultivimin e ullinjve, vreshtave, agrumeve dhe luleve edhe kur këto vende janë pranë malit. Në brigjet e liqeneve, nga klima e butë dhe bukuritë e peizazhit, turistët janë të pranishëm thuajse gjatë gjithë vitit. Ata zhvillojnë sporte ujore, si : notin, vozitjen me barkë dhe peshkimin. Në vendin tonë njihen liqeni i Pogradecit (Ohrit), (Shkodrës), Prespës, liqenet e Lurës, etj.

Liqenet ndahen ne liqene natyrore dhe liqeneve artificiale. Liqenet natyrore jane: tektonike, vullkanike, akullnajore, karstike dhe bregdetare ose lagunore.

Lista e Liqeneve më të mëdha në botë[redakto | redakto tekstin burimor]

Emri Vendi Sipërfaqja(km2) Thellësia (m)
Kaspik Rusi/Iran.etj 371 000 1 025
I Sipërm Kanda/SHBA 82 100 406
Viktoria Kenia/Tanzani/Ugandë 69 500 82
Aral Kazakistan/Uzbekistan 64 500 85
Hjuron Kanda/SHBA 59 900 229
Miçigen SHBA 57 800 281
Tanganjika Burundi/Tanzani/Zaire 32 900 1 470
Del Oso Kanada 31 300 446
Bajkalit Rusi 30 500 1 620
Malavi Malavi/Mozambik/Tanzani 28 900 695

Ndarja kryesore e liqeneve[redakto | redakto tekstin burimor]

Liqeni, së bashku me detin dhe lumenjtë bëjnë pjesë ose përfshihen në hidrosferë.

Shih edhe[redakto | redakto tekstin burimor]


Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]