Liqeni i Matkës

Coordinates: 41°56′43″N 21°18′13″E / 41.945383°N 21.303506°E / 41.945383; 21.303506
Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Liqeni i Matkës
Езеро Матка
Liqeni i Matkës
VendiMaqedonia e Veriut Maqedonia e Veriut
Koordinatat41°56′43″N 21°18′13″E / 41.945383°N 21.303506°E / 41.945383; 21.303506

Liqeni i Matkës (maqedonisht: Езеро Матка/Ezero Matka) është një liqen artificial në pjesën veri-perëndimore të Maqedonisë së Veriut. Ajo ndodhet pranë fshatit Matkë, pas së cilës është quajtur në komunën e Sarajit dhe pjesë e kryeqytetit Shkup. E vendosur 15 kilometra nga qendra e qytetit, liqeni është një destinacion popullor turistik, i njohur për trashëgiminë e saj piktoreske dhe natyrore dhe historike. Në liqenin e Matkes notimi, lundrimi kaike dhe peshkimi mund të bëhet. Liqeni i Matkës, i cili mbulon rreth 5,000 hektarë, shtrihet në pjesën e poshtme të kanionit Matkë dhe ushqehet me ujë nga lumi Treskë. Për prodhimin e energjisë elektrike për qytetin e Shkupit, liqeni u krijua në vitin 1937 pas ndërtimit të digës në lumin Treskë, e cila pastaj bashkohet me lumin Vardar në Shkup. Uja që u mblodh e mbushi pjesën e gjatë të kanionit Matkë.