Lisi i Madh

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Lisi i Madh
major Oak

Vendndodhja Sherwood Forest, Angli
Mosha 800-1000 vjet
Të veçanta Vendstrehimi i Robin Hudit

Lisi i Madh është një lis madhështor pranë fshatit Edwinstowe në zemër të Pyllit Sherud (Sherwood Forest) në Nottinghamshire, Angli. Sipas folklorit të zonës, ka shërbyer si venstrehim i Robin Hudit dhe shokëve të lumtur (Merry Men).

Ka një masë prej 23 tonësh, shtrire degësh rreth 10m (33 këmbë) dhe është 800 apo 1000 vjeçar.[1] Fliten disa teori në lidhje me këtë lis, në faktin se pse ka formë të çuditshme dhe se pse është kaq i madh.

  • Lisi i Madh mund të përbëhet nga disa pemë të mbjellura së bashku që fidan.
  • Pema mund të jetë krastitur në mënyrë që në fillim trugu të rritej e të bëhej i madh. Por kjo teori ka nuk ka shumë prova pasi pemët përreth nuk janë krastitur. Majori Hayman Rooke i dha lisit këtë emër në 1790.

Që në periudhën Viktoriane degët e tij mbroheshin me anë të një sistemi që të mos thyheshin. Në shkurt1998-ës prej lisit u morën disa filiza në mënyrë që ato të mbilleshin në qytetet më të mëdha në mbarë botën.

qershor 2002 lisi u njoh si trashëgimni kombëtare e Anglisë.

Lisi i Madh u cilësua në 2005 nga programi i BBC-së Seven Natural Wonders (Shtatë Mrekulli Natyrore) si një mrekulli natyrore e Anglisë qëndrore.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ major Oak, Nottinghamshire County Council