Jump to content

Lista e mbretërve të Anglisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Me Anglinë kanë udhëhequr disa lloj mbretëri kështu që janë paraqitur në grupe.

Saksonët Perendimor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lista fillon me Alfredin, mbret i Wessex nga 871, duke mposhtur danezët në vitin 878 duke udhëhequr gjer në krijimin e Mbretërisë së Anglisë. Alfred deklaroi veten Mbret i Anglisë pas çlirimit të Londrës nga danezët në vitin 886.

Mbret Lindja Martesa Vdekja
Egbert
(Ecgberht)
802-839
c.775
djal i Ealhmund of Kent
Redburga
800
3 fëmijë
4 shkurt 839
rreth 64 vite
Ethelwulf
(Æþelwulf)
5 shkurt
839-855
Ethelwulf Aachen
djal i Egbertit dhe Redburgas
(1) Osburga
6 fëmijë

(2) Judith of Flanders
1 tetor 853
pa fëmijë
13 janar 855
nuk i dihen vitet
Ethelbald
(Æþelbald)
14 janar
855-860
c.831
djal i Ethelwulf dhe Osburga
Judith of Flanders
pa fëmijë
20 dhjetor 860
rreth 29 vite
Ethelbert
(Æþelberht)
21 dhjetor
860-866
c.835
djal i Ethelwulf dhe Osburga
nuk dihet
2 fëmijë
866
rreth 31 vite
Ethelred
(Æþelræd)
866-871
c.837
djal i Ethelwulf dhe Osburga
Wulfrida
868
2 fëmijë
23 prill 871
rret 34 vite[1]
Alfred the Great
16 prill
871899[2]
c.849
Wantage
djal i Ethelwulf of Wessex dhe Osburga[2]
Ealhswith
Winchester
868[3]
6 fëmijë[4]
26 tetor 899
rreth 50 vite[2]
Edward the Elder
27 tetor
899924[5]
c.871-877
djal i Alfred the Great dhe Ealhswith[5]
(1) Ecgwynn
893
3 fëmijë

(2) Aelffaed
899
10 fëmijë

(3) Edgiva of Kent
905
4 fëmijë[6]
17 July 924
Farndon, Cheshire
rreth 47 vite[5]
Athelstan
3 gusht
924939
895
Wessex
djal i Edward the Elder dhe Ecgwynn
i pa martuar 27 tetor 939
rreth 44 vite
Edmund i Mrekullueshmi
28 tetor
939946
Skeda:Edmund I of England.jpg 921
Wessex
djal i Edward the Elder dhe Edgiva of Kent
Elgiva
2 fëmijë
26 May 946
Pucklechurch
rreth 25 vite (i vrarë)
Edred
27 maj
946955
c.923
djal i Edward the Elder dhe Edgiva of Kent
nuk dihet 23 nëntor 955
Frome
rreth 32 vite
Edwy the Fair
24 November
955959
c.941
son of Edmund the Magnificent dhe Elgiva
Elgiva 1 tetor 959
rreth 18 vite
Edgar the Peaceable
2 October
959975
c.942
Wessex
djal i Edmund the Magnificent dhe Elgiva
(1) Ethelflaed

(2) Elfrida
8 korrik 975
Winchester
rreth 33 vite
St. Edward the Martyr
9 korrik
975978
c.962
Wessex
djal i Edgar the Peaceable dhe Ethelflaed
i pa martuar 18 Mars 978
Corfe Castle
rreth 16 (i vrarë)
Ethelred the Unready
19 Marcs
9781016[7]
c.968
Wessex
djal i Edgar the Peaceable dhe Elfrida
(1) Ælflaed of Northumbria

(2) Aelgifu of Northampton

(3) Emma of Normandy
23 prill 1016
Londër
rreth 48
Edmund Ironside
24 prill
30 nëntor 1016
c.989
Wessex
djal i Ethelred the Unready dhe Ælflaed of Northumbria
Edith of East Anglia
2 fëmijë
30 November 1016
Glastonbury
rreth 27 vite

Danezët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Anglia ra nën sundimin e mbretërve danez pas një udhëheqjeje të keqe të Ethelred the Unready.

Mbret Lindja Martesa Vdekja
Sweyn Forkbeard
25 dhjetor
10131014
nuk dihet
Daniarkë
djal i Harald Bluetooth dhe Gunhilde
nuk dihet 3 shkurt 1014
Gainsborough
Canute
1 dhjetor
10161035
c.995
Denmark
djal i Sweyn Forkbeard
(1) Aelgifu of Northampton

(2) Emma of Normandy
12 nëntor 1035
Shaftesbury
rreth 40 vite
Harold Harefoot
13 nëntor
10351040
c.1015
djal i Canute dhe Aelgifu of Northampton
nuk dihet 17 Mars 1040
England
rreth 25 vite
Harthacanute
18 qershor
10401042
1018
djal i Canute dhe Emma of Normandy
nuk dihet 8 qershor 1042
Lambeth
rreth 24 vite

Saksonët Perendimor (rikthim)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mbret Lindja Martesa Vdekja
St. Edward the Confessor
9 qershor
10421066
c.1003
Islip, Oxfordshire
djal i Ethelred the Unready dhe Emma nga Normandia
Edith of Wessex
23 janar 1045
4 janar 1066
rreth 63 vite
Harold Godwinson
5 janar
14 tetor 1066
c.1022
Wessex
djal i Godwin, Earl of Wessex dhe Gytha Thorkelsdóttir
(1) Ealdgyth Swan-neck
6 fëmijë

(2) Aldgyth
janar 1066
2 fëmijë
14 tetor 1066
Battle, East Sussex
rreth 44 vite
Edgar the Atheling
15 tetor
10 dhjetor 1066
c.1052
Hungari
djal i Edward the Exile dhe Agatha
nuk diht c.1125
rreth 73 vite

Normanët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Plantagenetët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Angevinët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lancastrianët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Yorkistët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tudorët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Stuartët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Commonwealthët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Stuartsët (rikthim)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hanoverianët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Saxe-Coburg-Gotha[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mbret Lindja Martesa Vdekja
Edward VII
22 janar
19011910
9 nëntor 1841
Buckingham Palace
djal i Victoria dhe Albert, Prince Consort
Alexandra i Danimarkës
Windsor
10 mars 1863
6 fëmijë
6 maj 1910
Buckingham Palace
68 vite

Windsorët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Burke's Peerage & Gentry Arkivuar 28 dhjetor 2007 tek Wayback Machine URL last accessed 7 September 2007.
  2. ^ a b c NNDB Profile of Alfred the Great. URL last accessed on 21 January 2007.
  3. ^ Ancestrees listing of Alfred the Great Arkivuar 15 qershor 2006 tek Wayback Machine. URL last accessed on 21 January 2007.
  4. ^ Great English Kings - Alfred the Great. URL last accessed on 21 janar 2007.
  5. ^ a b c Edward the Elder biography at Anglo-Saxons.net. URL last accessed on 21 janar 2007.
  6. ^ English monarchs profile of Edward the Elder. URL last accessed on 21 January 2007.
  7. ^ Ethelred the Unready ishte i shtytur të ikë në egzil kah fundi i vitit 1013, pas sulmeve daneze por u kërkua të kthehet pas vdekjes së sunduesit Sweyn Forkbeard. Britannia History Arkivuar 28 janar 2007 tek Wayback Machine. 23 nëntor 2006

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]