Lista e momenteve të inercisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Më poshtë është një listë e momenteve të inercisë. Momentet e masës së inercisë kanë njësi dimensionale : masë × gjatësinë 2.

Kjo është analogja rrotulluese e masës. Ajo nuk duhet të ngatërrohet me momenti i dytë i sipërfaqes (momenti sipërfaqësor i inercisë), e cila përdoret në llogaritjet e përkuljeve. Momentet e inercisë në vijim marrin parasysh densitet konstant në të gjithë objektin.

Vërejte : boshti i rrotullimit është marrë të jetë në qendër të masës, përveç nëse specifikohet ndryshe.

Pershkrimi Figura Momenti i inercisë Komente
Guaskë cilindrike e hollë me anë të hapura, me rreze r dhe masë m Moment of inertia thin cylinder.png Kjo shprehje merr parasysh një trashësi të guaskës e cila mund të neglizhohet. Ky është një rast special i objektit të mëposhtëm për r1=r2.

Gjithashtu, një pikë lëndore (m) në fund të një boshti (shkopi) me gjatësi r ka të njëjtin moment inercie dhe rrezja r quhet rrezja e rrotullit.

Tub cilindrik me faqe të trasha me anë të hapura, me rreze të brendshme r1, rreze të jashtme r2, gjatësi h dhe masë m Moment of inertia thick cylinder h.png [1]

ose kur përcaktojmë trashësinë e normalizuar tn = t/r dhe po të lëmë r = r2,
atehere
Me një densitet ρ dhe me të njëjtën gjeometri
Cilindër i ngurtë me rreze r, lartësi h dhe mase m Moment of inertia solid cylinder.svg
Ky është një rast special i objektit te mëparshëm për r1=0.
Disk i ngurtë , i holle me rreze r dhe mase m Moment of inertia disc.svg
Ky është një rast special i objektit të mëparshëm për h=0.
Unazë rrethore e hollë me rreze r dhe masë m Moment of inertia hoop.svg
Ky është një rast special i torit për b = 0. (shiko më poshtë.), si dhe i një cilindër me mure të trasha me anë të hapura, me r1=r2 dhe h=0.
Top (i ngurtë) me rreze r dhe masë m Moment of inertia solid sphere.svg Nje sfere mund te modelohet si nje stive me disqe me lartësi infinitezimale, disqe te ngurte, ku rrezja ndryshon nga 0 ne r.
Sfere (bosh) me rreze r dhe mase m Moment of inertia hollow sphere.svg E ngjashme me sferën e ngurte, vetëm këtë herë mund ta modelojmë si një stive me unaza pafundësisht të holla.
Elipsoid me gjysemboshte a, b, dhe c me bosht rrotullimi a dhe mase m Ellipsoid 321.png
kon i drejte rrethor me rreze r, gjatesi h dhe mase m Moment of inertia cone.svg
Kuboid i ngurte me lartësi h, gjerësi w, thellësi d, dhe mase m Moment of inertia solid rectangular prism.png

Per nje kub te orientuar ne menyre te ngjashme me ane me gjatesi , .
Pjate e holle drejtkëndore me lartësi h gjerësi w dhe mase m Recplane.svg
Pjate e holle drejtkëndore me lartësi h gjerësi w dhe mase m
(Boshti i rrotullimit në fund të pajtesë)
Recplaneoff.svg
Shkop me gjatësi L dhe mase m Moment of inertia rod center.png Kjo shprehje merr parasysh qe shkopi mund të modelohet si një tel i pafundem (por i ngurte). Kjo është një rast special për objektin e mëparshëm për w = L dhe h = 0.
Shkop me gjatësi L dhe mase m
(Aksi i rrotullimit ne fund te shkopit)
Moment of inertia rod end.png Kjo shprehje merr parasysh qe shkopi zgjatet derin në pafundësi dhe mund të modelohet si një tel është shumë i hollë (por i ngurtë). Ky është një rast special i pjatës së hollë drejtkëndore me bosht rrotullimi në fund të pjatës : h = L e w = 0.
Tor me një rreze të tubit a, rreze tërthore b dhe mase m. Torus cycles.png About a diameter:
About the vertical axis:
poligon planar me vertica , , , ..., dhe mase te shpërndare uniformisht në brendësinë e tij, që rrotullohet rreth një aksi pingul me planin dhe që kalon përmes origjinës. Polygon moment of inertia.png
disk i pafundem me mase të shpërndare normalisht në dy akse rreth aksit të rrotullimit

(i.e.

Ku: eshte densiteti i mases si nje funksion i x dhe y.)

Gaussian 2d.png


Shikoni gjithashtu[redakto | redakto tekstin burimor]

Referenca[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ Classical Mechanics - Moment of inertia of a uniform hollow cylinder. LivePhysics.com. Retrieved on 2008-01-31.