Jump to content

Lopa e detit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Lopët e detit
Lamantina e djepit (Trichechus manatus)
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Filumi:
Klasa:
Infraklasa:
Mbirendi:
Rendi:
Sirenia

Illiger, 1811
Familjet

Dugongidae
Trichechidae
Prorastomidae
Protosirenidae

Lopët e detit ose sirenat janë gjitarë detarë e barngrënës, që banojnë në këneta, lumenj, estuare, ligatina dhe ujra bregdetare, i takojnë rendit Sirenia. Sot ekzistojnë katër lloje të gjalla të lopëve të detit, të ndarë në dy familje e dy gjini. Atja janë: dugongu(Dugongidae) dhe tre lloje lamantinash (Trichechidae). Në rendin Sirenia përfshihen lopa e detit e Shtellerit, e cila u zhduk në shekullin e 18-të, dhe një numër llojesh të zhdukur, të regjistuar nga fosilet. Rendi evolvoi gjatë Eocenit, më shumë se 50 milionë vjet më parë.

Emrin sirena e kanë marrë nga sirenat e mitologjisë greke.[1] Kjo vjen nga një legjendë për zbulimin e tyre, ku detarë të vetmuar, lopët e detit i kanë keqkuptuar si sirena.

Rendi i lopëve të detit (Sirenia)