Jump to content

Louis de Rougemont

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një karikaturë e vitit 1898 komentuar mbi ekspozimin e Rougemont

Louis De Rougemont (12 nëntor 1847 – 9 qershor 1921) ishte eksplorues zviceran i cili pretendonte se ka pasur aventura në Australasia.[1]

"De Rougemont" lindi Henri Louis Grin në vitin 1847 në Gressy, Vaud, Zvicër. Ai u largua nga shtëpia në moshën gjashtëmbëdhjetë vjeç. Ai u bë këmbyes i aktores Fanny Kemble, shërbëtor i një bankieri zviceran de Mieville në 1870 dhe një shërbëtor për Guvernatorin e Australisë Perëndimore, Sir William Robinson. Në punën e fundit ai zgjati më pak se një vit.

Ai u përpoq sipërmarrje të ndryshme me shumë pak sukses. Ai punoi si mjek, një "fotograf shpirtëror" dhe një shpikës. Ai gjithashtu u martua dhe braktisi një grua në Australi.

Në vitin 1898 ai filloi të shkruante për aventurat e tij të shpikura në revistën britanike "The Wide World Magazine"[2] nën emrin Louis De Rougemont. Ai përshkroi shfrytëzimet e tij të dyshuara në kërkim të perlave dhe arit në Guinenë e Re dhe pohoi se kishte kaluar tridhjetë vjet që jetonte me Australianët vendës në periferi. Ai pretendonte se fisi me të cilin ai kishte jetuar e kishte adhuruar atë si një perëndi. Ai gjithashtu deklaroi se kishte hasur në ekspeditën e Gibsonit të vitit 1874.

Për shembull, lexuesit e ndryshëm shprehën mosbesimin në tregimet e tij, për shembull, duke pretenduar se askush nuk mund të ngasë një breshkë. Fakti që ai nuk mund të vendoste udhëtimet e tij në një hartë ngjalli dyshime. Argumentet e lexuesve në faqet e Daily Chronicle dhe gazetave të tjera në Londër vazhduan për muaj të tërë.

Rougemont iu nënshtrua ekzaminimit nga Shoqëria Mbretërore Gjeografike. Ai pretendoi se nuk mund të specifikonte saktësisht se ku kishte qenë, sepse ai kishte nënshkruar një marrëveshje pa zbulim me një sindikatë që donte të shfrytëzonte arin që kishte gjetur në zonë. Ai gjithashtu nuk pranoi të fliste për gjuhët aborigjene që ai supozohej se mësonte. Ende mbështetësit e tij vazhdonin të gjenin precedentë për shfrytëzimet e tij.

Në shtator 1898, Daily Chronicle njoftoi se një F.W. Solomon kishte njohur De Rougemont dhe e identifikoi atë si Louis Grin, i cili kishte paraqitur veten në firmën e Solomonit si një sipërmarrës. Grin kishte mbledhur lajme për shfrytëzimet e tij nga Salla e Leximit të Muzeut Britanik. Edwin Greenslade Murphy kishte ndihmuar për ta ekspozuar atë.

Grin u përpoq të mbrojë veten duke shkruar një letër në Daily Chronicle, duke përdorur emrin e tij origjinal, në të cilën ai shprehu shqetësimin e tij se dikush do ta ngatërronte atë me Louis De Rougemont. Kronika e përditshme ishte shumë e gatshme të botonte letrën. Wide World Magazine shfrytëzon situatën dhe përgatiti një çështje të dyfishtë të Krishtlindjeve. Shitjet e të dy gazeve u rritën shumë. De Rougemont u zhduk nga pamja.

Gjatë vitit 1899 Grin udhëtoi në Afrikën e Jugut si një atraksion muzikor, "gënjeshtari më i mirë në Tokë". Në një turne të ngjashëm të Australisë në vitin 1901 ai u fishkëllye nga skena. Në korrik 1906, ai u shfaq në Hipodromin e Londrës dhe tregoi me sukses aftësitë e tij për breshkën e breshkave. Gjatë Luftës së Parë Botërore ai u rishfaq si një shpikësi i një zëvendësuesi të padobishëm të mishit. Ai vdiq si një njeri i varfër në Londër më 9 qershor 1921.