Lufta e Moresë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kanina turke (1688)

Lufta e Moresë (italisht: La guerra di Morea) ose Lufta e Gjashtë Osmane-Venedikase është e njohur edhe si lufta e shtatë turko-venedikase.

Ky konflikt u zhvillua midis viteve 1684-1699, dhe ishte pjesë e një konflikti më të madh të njohur si Lufta e Madhe Turke. Lufta u zhvillua në mes të Republikës së zbehtë të Venedikut dhe Perandorisë Osmane. Operacione ushtarake u zhvilluan nga Dalmacia e deri në detin Egje, por beteja të madhe u zhvillua në Peloponez (More), gadishull në Greqinë jugore.