Jump to content

Lufta ekonomike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ushtarët e Unionit që shkatërrojnë shtyllat e telegrafit dhe hekurudhatGjeorgji, 1864.

Lufta ekonomike është një strategji ekonomike e përdorur nga vendet ndërluftuese me qëllim të dobësimit të ekonomisë së shteteve të tjera. Kjo arrihet kryesisht me përdorimin e bllokadave ekonomike.[1] Shkatërrimi i të korrave të armikut është një metodë klasike, e përdorur për mijëra vjet.

operacionet ushtarake, lufta ekonomike mund të pasqyrojë politikën ekonomike të ndjekur si pjesë e operacioneve të hapura ose të fshehta, operacioneve kibernetike, operacioneve të informacionit[2] gjatë ose para një lufte. Lufta ekonomike synon të kapë ose ndryshe të kontrollojë furnizimin e burimeve kritike ekonomike në mënyrë që agjencitë miqësore ushtarake dhe të inteligjencës t'i përdorin ato dhe forcat armike jo.

Koncepti i luftës ekonomike është më i zbatueshëm për luftën totale, e cila përfshin jo vetëm forcat e armatosura të vendeve armike, por edhe ekonomitë e mobilizuara të luftës. Në një situatë të tillë, dëmtimi i ekonomisë së një armiku është dëmtim i aftësisë së atij armiku për të luftuar një luftë. Politikat e tokës së djegur mund t'i mohojnë burimet një armiku pushtues.

Politikat dhe masat në luftën ekonomike mund të përfshijnë bllokadën, listën e zezë, blerjet ekskluzive, shpërblimet dhe kapjen ose kontrollin e aseteve ose linjave të furnizimit të armikut.[3] Politika të tjera, si diskriminimi tarifor, sanksionet, pezullimi i ndihmës, ngrirja e aseteve kapitale, ndalimi i investimeve dhe flukseve të tjera të kapitalit dhe shpronësimi,[4] edhe pa luftë të armatosur ushtarake, mund të referohen si luftë ekonomike.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Stampa:Oed
  2. ^ "Economic Information Warfare, Robert Deakin, QUT" (PDF). Marrë më 1 qershor 2003. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ David A. Baldwin, Economic Statecraft (Princeton UP, 1985).
  4. ^ Shambaugh, George. "Economic warfare". Encyclopædia Britannica. Some common means of economic warfare are trade embargoes, boycotts, sanctions, tariff discrimination, the freezing of capital assets, the suspension of aid, the prohibition of investment and other capital flows, and expropriation. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)