Jump to content

Lumi Elba

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Harta e lumit Elba

Lumi Elba është një nga rrugët ujore kryesore të Evropës Qendrore. Ai kalon nga Republika Çeke përmes GjermanisëDetin e Veriut, duke rrjedhur përgjithësisht në veriperëndim. Lumi buron në anën jugore të maleve Krkonoshe (gjigante) afër kufirit të Republikës Çeke dhe Polonisë. Më pas bën një hark të gjerë përgjatë Bohemisë (Republika Çeke veriperëndimore) dhe hyn në Gjermaninë lindore rreth 40 km në juglindje të Dresdenit. Për pjesën e mbetur të rrjedhës së tij ajo rrjedh përmes Gjermanisë. Mbi Hamburg, Elba ndahet në dy degë; këto ribashkohen më tej në drejtim të rrymës, dhe lumi zgjerohet më pas në grykëderdhjen e tij, gryka e të cilit është në Cuxhaven, ku derdhet në Detin e Veriut

Lumi Elba në qytetin e Dresdenit

Gjatësia totale e Elbës është 1,165 km, nga të cilat afërsisht një e treta rrjedh përmes Republikës Çeke dhe dy të tretat përmes Gjermanisë. Sipërfaqja totale e saj e pellgut është 144,060 km². Degët kryesore janë lumenjtë Vltava (Moldau), Ohře (Eger), Mulde dhe Saale, të cilët bashkohen me të nga e majta, dhe lumenjtë Iser, Schwarze ("Zi") Elster, Havel dhe Alster nga e djathta.

Disa nga qytetet nëpër të cilat kalon lumi Elba janë: Hamburgu, Dresdeni, Magdeburgu, Hradec Králové.