Lumi Zeta

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Zeta është një lumë në Mal të Zi . Burimi i tij është nën malin e Vojnikut. Lumi rrjedh në drejtim të lindjes për 65 kilometres (40 mi) derisa derdhet në lumin Moraça në veri të Podgoricës . Sipërfaqja e basenit të tij kullues është 1,597 square kilometres (617 sq mi) . [1]

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një teori është se emri "Zeta" rrjedh nga një "Zenta" e hershme greke, e romanizuar më vonë në "Senta".

Lumi Zeta është dega më e rëndësishme e lumit Moraça . Hidrocentrali Perućica pranë Nikshiqit (307 MW, 970 GWh ) përdor ujërat e lumit Zeta për të prodhuar energji. Pas kësaj, lumi gjarpëron nëpër luginën e Bjelopavlićit dhe komunën e Danilovgradit, derisa derdhet në Moraça disa milje në veri të kryeqytetit të Podgoricës .

Monumenti historik Carev Most (Ura e Carit) ekziston mbi Zetën në jug të qytetit të Nikshiqit, dhe kështjella e lashtë e Panduricës ndodhet afër.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Statistical Yearbook of Montenegro 2017, Geography, Statistical Office of Montenegro