Mëhilli (kryeengjëll)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Mëhilli

Mikail ose Mëhill (emri i të cilit përkthehet "Kush është si Perëndia ?", Hebraisht; Arabisht: ميخائيل, Mīkhā'īl) është një nder kryengjejt e Parajsës në mësimet hebraike, të krishtera dhe islame. Ai njihet si Gjenerali i Ushtrisë së Zotit dhe si engjëlli që dëboi Luciferin nga parajsa, një engjëll mëkatar i cili donte të sfidonte të Plotfuqishmin. Është kryengjelli me i fuqishëm i Parajsës dhe komandanti i Serafimeve, engjëj me gjashte krahë, të cilët qëndrojnë pranë Zotit. Në art, pasqyrohet duke mbajtur një peshore ose duke mundur Luciferin.

Katolikët, Ortodoksët, Anglikanët, dhe Luteranët i referohen atij si "Sahën Mëhill Arhangel" dhe gjithashtu si "San Mishel". Të krishterët ortodoksë i referohen atij si "Shën Mëhilli" ose thjesht "Kryeëngjëlli Mikael".

Mikaeli është përmendur tri herë në Librin e Danielit, një herë si një "princ i madh i cili qëndron pranë bijve të popullit tënd". Ideja se Mikaeli ishte avokati i hebrenjve u bënë aq popullore pavarësisht ndalimit Rabinikal kundër tërheqjes për engjëjt si ndërmjetës midis Perëndisë dhe popullit të tij, Mikaeli erdhi për të zënë një vend të caktuar në liturgjinë hebraike.

Mikaeli në Dhiatën e Re çon ushtrinë e Perëndisë kundër forcave të Satanit në Librin e Zbulesës, ku gjatë luftës në qiell ai mposht Satanin. Në Letrën e Palit Judenjve flitet në mënyrë specifike për t'iu referuar si "Kryeengjëlli Mikael". Kisha e krishterë për Mikaelin u shfaq në shekullin e 4, kur ai u pa për herë të parë si një engjëll i shërimit, dhe pastaj me kalimin e kohës si një mbrojtës dhe udhëheqësin e ushtrisë së Zotit kundër forcave të së keqes. Deri në shekullin e 6, rite të Kryeëngjëllit Mikael ishin përhapur si në Kishat Lindore dhe Perëndimore. Me kalimin e kohës, mësimet mbi Mikaelin filluan të ndryshojnë në mesin e besimeve të krishtera.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]