Jump to content

Shejtani

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Piktura persiane e shekullit të 15-të që përshkruan engjëjt që përkulen para Adamit pas krijimit të tij, me përjashtim të Iblisit (këtu i portretizuar si një demon dhe jo një engjëll), i cili refuzon.

Shejtani (ar. شيطان) ose Iblisi (ar. إبليس) përfaqëson dreqinIslam.

Iblisi është xhind i cili refuzoj, urdhërin e Allahut, që ti bëj sexhde Ademit (profetit dhe njeriut të parë, sipas Islamit). Iblisi ishte prej xhindve i cili u radhit bash me melaiket. Iblisi ishte në krye të të gjithë xhindëve dhe për një kohë xhindët jetuan në paqe, por pas një kohe shpërtheu lufta "botërore", midis përkrahësve të Iblisit dhe të atyre që kundërshtuan sundimin absolut të tij. Luftës nuk u dukte fundi dhe shumë xhindë u vranë, kështu Allahu dërgoi në ushtri me melekë që të përfundojnë luftën me një procedurë të shkurtër. Shumë xhindë u vranë dhe melekët e morrën Iblisin me vete në qiell. Ai jetoi për një kohë të gjatë me ta dhe pothuajse u bë melek. Pastaj Allahu krijoi Ademin, njeriun e parë dhe i urdhëroi të gjithë që ti bëjn sexhde Ademit. Melekët e kanë bërë menjëherë, kurse Iblisi refuzoi, duke konsideruar veten më të mirë, sepse ai ishte i krijuar nga zjarri e Ademi nga dheu. Allahu e mallkoi, kështu Iblisi, babai i xhindëve, u kthye në Shejtan. Kërkesa e tij e fundit ishte që ti drejtonte njerëzit të bëjnë mëkate.

Shiko dhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]