Mëndesha

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Luigji XIV si foshnjë me infermieren e tij Longuet de la Giraudière

Një mëndeshë është një grua që ushqen me gji dhe kujdeset për fëmijën e tjetrit. Mëndeshat punësohen nëse nëna vdes, ose nëse ajo nuk është në gjendje ose zgjedh të mos e ushqejë vetë fëmijën. Fëmijët që ushqehen me gji mund të njihen si "vëllezër e motra qumështi" dhe në disa kultura, familjet janë të lidhura nga një marrëdhënie e veçantë farefisnore me qumësht. Mëndesha ekzistonte në kulturat në mbarë botën deri në shpikjen e qumështit të formulës së besueshme në shekullin e 20-të. Praktika ka bërë një rikthim të vogël në shekullin e 21-të.

Arsyjet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një mëndeshë mund të ndihmojë kur një nënë nuk është në gjendje ose nuk dëshiron të ushqejë me gji fëmijën e saj. Përpara zhvillimit të formulës për foshnjat në shekullin e 20-të, ushqyerja me gji nga mëndesha mund të shpëtonte jetën e një foshnjeje.

Ka shumë arsye pse një nënë nuk është në gjendje të prodhojë mjaftueshëm qumësht gjiri, ose në disa raste të prodhojë fare laktat. Për shembull, ajo mund të ketë një sëmundje kronike ose akute, dhe ose vetë sëmundja, ose trajtimi për të, redukton ose ndalon qumështin e saj. Kjo mungesë e laktacionit mund të jetë e përkohshme ose e përhershme.

Kishte një nevojë më të madhe për mëndeshat kur shkalla e braktisjes së foshnjave dhe vdekjes së nënës, gjatë dhe menjëherë pas lindjes, ishin të larta.[1][2] Kishte një disponueshmëri të njëkohshme të grave në laktacion, foshnjat e të cilave kishin vdekur.[3]

Disa gra zgjodhën të mos ushqeheshin me gji për arsye shoqërore. Për gratë e klasës së lartë, ushqyerja me gji konsiderohej jo modë, në kuptimin që jo vetëm që i pengonte të vishnin veshjet në modë të kohës së tyre, por mendohej se u prishte edhe figurat.[4] Punësimi i një infermiereje ishte më pak i kushtueshëm sesa të punësoje dikë tjetër për të ndihmuar në drejtimin e biznesit familjar dhe/ose për t'u kujdesur për detyrat e familjes familjare në vendin e tyre.[4] Disa gra zgjodhën të punësonin mëndesha thjesht për të shpëtuar nga puna e kufizuar dhe që kërkon shumë kohë të ushqyerjes me gji.[5] Mëndeshat janë përdorur gjithashtu kur një nënë nuk mund të prodhojë mjaftueshëm qumësht gjiri.

Nxjerrja e qumështit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një grua mund të veprojë si një mëndeshë vetëm nëse është në laktacion (prodhimi i qumështit). Dikur besohej se një mëndeshë duhet të ketë lindë së fundmi në mënyrë që të ushqehet me qumësht. Ky nuk është domosdoshmërisht rasti, pasi stimulimi i rregullt i gjirit mund të shkaktojë laktacion nëpërmjet një refleksi nervor të prodhimit dhe sekretimit të prolaktinës.[6] Disa gra kanë qenë në gjendje të krijojnë laktacion duke përdorur një pompë gjiri, për të ushqyer një foshnjë.[7]

Gabrielle Palmer,[8] autore e The Politics of Breastfeeding thotë:

Nuk ka asnjë arsye mjekësore pse gratë nuk duhet të ushqejnë me gji për një kohë të pacaktuar ose të ushqejnë më shumë se një fëmijë në të njëjtën kohë (i njohur si 'ushqyerja tandem')...disa gra teorikisht mund të jenë në gjendje të ushqejnë deri në pesë foshnja.[9]

Praktikat historike dhe kulturore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mëndesha është një praktikë e lashtë, e zakonshme për shumë kultura. Ajo ka qenë e lidhur me klasën shoqërore, ku monarkitë, aristokracia, fisnikëria ose klasat e larta i ushqenin fëmijët e tyre me gji për të mirën e shëndetit të fëmijës, dhe ndonjëherë me shpresën për të mbetur përsëri shtatzënë shpejt. Ushqyerja ekskluzive me gji pengon ovulimin në disa gra (amenorrea laktacionale). Gratë e varfra, veçanërisht ato që vuanin nga stigma e lindjes së një fëmije jashtëmartesore, ndonjëherë duhej t'ia jepnin foshnjën e tyre përkohësisht një mëndeshe, ose përgjithmonë në një familje tjetër.[10] Vetë gruaja mund të bëhet infermiere e një familjeje më të pasur, ndërkohë që përdor një pjesë të pagës së saj për të paguar infermieren e fëmijës së saj. Që nga koha romake e deri në ditët e sotme, filozofët dhe mendimtarët kanë mbajtur qëndrimin se lidhja e rëndësishme emocionale midis nënës dhe fëmijës kërcënohet nga prania e një infermiereje të lagur.[11]

Roma e lashtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Romën e lashtë, familjet e pasura do të kishin pasur mëndesha (latinisht nutrices, njëjës nutrix) midis skllevërit dhe grave të lira,[12] por disa gra romake ishin infermiere me profesion, dhe Digest i ligjit romak madje i referohet një mosmarrëveshje pagash për shërbimet e mëndeshës (nutricia). Gratë e klasës punëtore ose skllevërit mund t'i kenë foshnjat e tyre me gji,[13] dhe gjinekologu grek i epokës romake Soranus ofron këshilla të hollësishme se si të zgjidhni një mëndeshë.[14] Mbishkrime të tilla si përkushtimet fetare dhe epitafe tregojnë se një nutrix do të ishte krenare për profesionin e saj.[22] Njëra madje regjistron një nutritor lactaneus, një "infermiere qumështi" mashkull, i cili supozohet se përdorte një shishe.[15]

Rëndësia e mëndeshës për kulturën e lashtë romake tregohet nga miti themelues i Remit dhe Romulit, të cilët u braktisën si foshnje, por u ushqyen nga ujkonja, siç portretizohet në skulpturën e famshme të bronzit të Ujkut Kapitolinë. Perëndeshë Rumina u thirr midis hyjnive të tjera të lindjes dhe zhvillimit të fëmijëve për të nxitur rrjedhën e qumështit të gjirit.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ O'Reilly, Andrea, "Wet Nursing," Encyclopedia of Motherhood (2010): 1271
 2. ^ Mrs Isabella Beeton (1861). Mrs. Beeton's Book of Household Management (në anglisht) (bot. 1st). London: S. O. Beeton, 18 Bouverie Street, London EC. fq. 1022–1024.
 3. ^ "Situations Vacant". The Age (në anglisht). Victoria, Australia. fq. 8. Marrë më 18 maj 2020 – nëpërmjet Trove.
 4. ^ a b Emily E. Stevens, Thelma E. Patrick and Rita Pickler, "A History of Infant Feeding," Journal of Perinatal Education (Spring 2009): 32-39. (accessed 10 February 2016).
 5. ^ O'Reilly, Andrea, "Wet Nursing," Encyclopedia of Motherhood (2010): 1271.
 6. ^ E. Goljan, Pathology, 2nd ed. Mosby Elsevier, Rapid Review Series.
 7. ^ Wilson-Clay, Barbara (1996). "Induced Lactation" Arkivuar 9 shkurt 2010 tek Wayback Machine. The American Surrogacy Center.
 8. ^ Lecturer in Human Nutrition at the London School of Hygiene & Tropical Medicine and author of The Politics of Breastfeeding
 9. ^ Groskop, Viv (5 janar 2007). "Viv Groskop on women who breastfeed other people's babies – Society". The Guardian (në anglisht). Marrë më 21 shtator 2014.
 10. ^ "Destitute Commission". The Evening Journal (Adelaide) (në anglisht). South Australia. fq. 7. Marrë më 25 mars 2020 – nëpërmjet Trove.
 11. ^ O'Reilly, Andrea, "Wet Nursing," Encyclopedia of Motherhood (2010): 1273.
 12. ^ Keith R. Bradley, "Wet-Nursing at Rome: A Study in Social Relations," in The Family in Ancient Rome (Cornell University Press, 1986), p. 213.
 13. ^ Bradley, "Wet-Nursing at Rome," pp. 201–202 et passim, especially p. 210.
 14. ^ Soranus of Ephesus, Gynaecology 2.19.24–5.
 15. ^ Celia E. Schultz, Women's Religious Activity in the Roman Republic (University of North Carolina Press, 2006), p. 54; Bradley, "Wet-Nursing at Rome," p. 202ff.