Braktisja e fëmijës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Braktisja e fëmijës është praktika e heqjes dorë nga interesat dhe pretendimet mbi pasardhësit në mënyrë të paligjshme, me qëllimin për të mos rifilluar apo rivendosur kurrë kujdestarinë. [1] Fraza zakonisht përdoret për të përshkruar braktisjen fizike të një fëmije, por mund të përfshijë gjithashtu edhe raste të rënda të neglizhencës dhe braktisjes emocionale, të tilla kur prindërit nuk arrijnë të ofrojnë mbështetje financiare dhe emocionale për fëmijët për një periudhë të gjatë kohore. [1] Një fëmijë i braktisur nuk duhet të ngatërrohet me një fëmijë të arratisur ose një fëmijë jetim. [1] Hedhja e foshnjave i referohet prindërve që lënë një fëmijë më të vogël se 12 muajsh në një vend publik ose privat me qëllimin për të ndërprerë kujdesin e tyre për fëmijën. [1] Njihet gjithashtu si ristrehimi kur prindërit birësues përdorin mjete të paligjshme, si interneti, për të gjetur shtëpi të reja për fëmijët e tyre. [2] [3] [4] Në rastin kur braktisja e fëmijës është anonime brenda 12 muajve të parë, mund të quhet si braktisje e fshehtë e foshnjës . [5]

Shtetet e Bashkuara dhe shumë vende të tjera, braktisja e fëmijëve klasifikohet nën një nënseksion të abuzimit të fëmijëve. Në Shtetet e Bashkuara dënohet si një krim i klasës 4, dhe një vepër e dytë ose e mëpasshme pas një dënimi paraprak është një krim i klasës 3 me sisteme të ndryshme gjyqësore shtetërore që e trajtojnë atë me ashpërsi dhe klasifikime të ndryshme. [6] Braktisja e fëmijëve mund të çojë në humbjen e përhershme të të drejtave prindërore të prindërve. [7] Disa shtete lejojnë rivendosjen e të drejtave prindërore, me rreth gjysma e shteteve në SHBA që kanë ligje për këtë qëllim. [8] [9] Autorët gjithashtu mund të akuzohen për braktisje të pamatur nëse viktimat vdesin si rezultat i veprimeve ose neglizhencës së tyre. [10]

Statistikat zyrtare për braktisjen e fëmijëve nuk ekzistojnë në shumicën e vendeve. [5] Në Danimarkë, një vlerësim i prevalencës së braktisjes së fëmijëve ishte 1.7 foshnja për 100,000 lindje, [5] me një burim tjetër që sugjeron prevalencë më të lartë në vendet e Evropës Qendrore dhe Lindore si Sllovakia me të dhëna që sugjerojnë 4,9 për 1,000 lindje të gjalla. [11]

Shkaqet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Varfëria dhe të pastrehët shpesh shkaktojnë braktisjen e fëmijëve. Njerëzit që jetojnë në vende me sisteme të varfëra të mirëqenies sociale (d.m.th Kina, Mianmari, Meksika dhe vende të tjera) që nuk janë të aftë financiarisht të kujdesen për një fëmijë, kanë më shumë gjasa të braktisin fëmijët e tyre për shkak të mungesës së burimeve. [12] [13] Në disa raste prindërit tashmë kanë një fëmijë ose fëmijë, por nuk janë në gjendje të kujdesen për një fëmijë tjetër në atë kohë. [13]
 • Në shoqëritë ku të rejat dhe të rinjtë shihen me përçmim për të qenë nëna adoleshente ose beqare dhe baballarë beqarë, braktisja e fëmijëve është më e zakonshme. [12] [13]
 • Fëmijët e lindur jashtë kufijve të martesës mund të braktisen në përpjekjen e një familjeje për të parandaluar turpërimin nga komuniteti i tyre. [14]
 • Paaftësia fizike, sëmundjet mendore dhe problemet e abuzimit me substancat me të cilat përballen prindërit [12] [13]
 • Fëmijët që lindin me çrregullime të lindura ose me komplikime të tjera shëndetësore mund të braktisen nëse prindërit e tyre ndihen të papajisur për t'u ofruar atyre nivelin e kujdesit që kërkon gjendja e tyre. [12] [13] [15] [16]
 • Në kulturat ku seksi i fëmijës është i një rëndësie të madhe, prindërit kanë më shumë gjasa të braktisin një fëmijë të seksit të padëshiruar. [17] Në mënyrë të ngjashme, njerëzit mund të zgjedhin të ndjekin opsionin shpesh të diskutueshëm të abortit selektiv sipas seksit . [18]
 • Kushtet politike, si lufta dhe shpërngulja e një familjeje, gjithashtu bëjnë që prindërit të braktisin fëmijët e tyre. [14]
 • Për më tepër, një prind i burgosur ose i dëbuar mund të rezultojë në braktisjen e pavullnetshme të një fëmije, edhe nëse prindi(ët) nuk kanë hequr dorë vullnetarisht nga roli i tyre prindëror. [19] [20]
 • Mohimi i një fëmije është një formë braktisjeje që përfshin ndërprerjen e kontaktit dhe mbështetjen për të varurit e dikujt. Mohimi priret të ndodhë më vonë në jetën e fëmijës, përgjithësisht për shkak të një konflikti midis prindërve dhe fëmijës, por mund të ndodhë edhe kur fëmijët janë ende të vegjël. Arsyet përfshijnë: divorcin e prindërve, zbulimin e atësisë së vërtetë të një fëmije dhe veprimet e një fëmije që sjellin turp për një familje; më së shpeshti, shkelja e ligjit, shtatzënia në adoleshencë, dallime të mëdha fetare ose ideologjike dhe identifikimi si LGBT . [19] [21] [22] [23] [24] [25] [26]

Efektet tek të mbijetuarit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Mundësia e përjetimit të abuzimit dhe neglizhencës në kujdesin e institucionalizuar [27]
 • Vetëvlerësimi i ulët që rrjedh nga ndjenjat e fajit për shkak të fajit për të qenë të braktisur [28]
 • Ankthi i ndarjes : ndjenja e ankthit për ndarjen nga prindërit ose kujdestarët [28]
 • Çështjet e lidhjes: vështirësi për t'u lidhur emocionalisht dhe për t'u besuar njerëzve të tjerë, veçanërisht kujdestarët [29]
 • Çështjet e braktisjes, karakteristikë e sindromës së fëmijës së braktisur, duke përfshirë tjetërsimin social, ndjenjën e fajit, ankthin, ngjitjen, pagjumësinë dhe ankthet, çrregullimet e të ngrënit, çështjet e zemërimit, depresionin, abuzimin me substancat dhe rishfaqjen traumatike përmes marrëdhënieve romantike [30] [31] [32] [33] [34]
 • Simptomat e çrregullimit të stresit posttraumatik (PTSD), të referuara si çrregullimi i stresit posttraumatik i braktisjes . [35]
 • Në varësi të ashpërsisë së simptomave të tyre, fëmijët që kanë zhvilluar tendenca të caktuara të keqpërshtatura në ndërveprim social mund të diagnostikohen me çrregullim të atashimit reaktiv ose me çrregullim të angazhimit social të dezinfrenuar . [36]
 • Për fëmijët që janë të braktisur në vende të rrezikshme, si p.sh. kosh, pragjet e dyerve dhe zona të tjera publike, ekspozimi ndaj elementeve dhe lëndimi fizik janë mundësi të dallueshme. [37]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b c d "Child Abandonment". FindLaw. Marrë më 2018-03-07. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "Reuters Investigates – The Child Exchange". Reuters. Marrë më 2018-03-07. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ "What is Rehoming and What Can Be Done to Stop it" (në anglishte amerikane). 2015-12-29. Marrë më 2018-03-07.
 4. ^ "What is Adoption Rehoming, Disruption, Dissolution?" (në anglishte amerikane). 2014-05-20. Marrë më 2018-03-08.
 5. ^ a b c Navne, Laura; Jakobsen, Marie (2020-12-27). "Child Abandonment and Anonymous Surrendering of Babies: Experiences in Ten High-income Countries". Vulnerable Children and Youth Studies. 16 (3): 195–205. doi:10.1080/17450128.2020.1861400. ISSN 1745-0128. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ "Child Abandonment Law and Legal Definition | USLegal, Inc". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Chung, Cindy. "Parental Rights Terminated Due to Child Abandonment". Legal Zoom. Arkivuar nga origjinali më 18 maj 2013. {{cite web}}: Mospërputhje stampash kohore te |archive-date= / |archive-url=; sugjerohet 8 mars 2018 (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ "Parental rights restoration". Casey Family Programs (në anglishte amerikane). 2018-02-05. Marrë më 2022-06-19.
 9. ^ "Reinstatement of Parental Rights - Child Welfare Information Gateway". www.childwelfare.gov. Marrë më 2022-06-19. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ "Reckless Abandonment". Georgia Criminal Lawyer. Marrë më 2022-06-19. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Browne, Kevin. "Child abandonment and its prevention". Daphne foundation. Institute of Work, Health & Organisations, University of Nottingham. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ a b c d Schweder, Richard (2009). The Child: An Encyclopedic Companion. University of Chicago Press. fq. 1–3. ISBN 978-0226475394. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ a b c d e Child abandonment and its prevention in Europe. Nottingham: University of Nottingham; Institute of Work, Health and Organisations. 2012. ISBN 978-0853582861. OCLC 935864111. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ a b Delaunay, Valérie (2011-12-30). "Improving knowledge on child abandonment and care in United States and other countries: A demographic contribution to the achievement of child protection". African Population Studies (në anglishte amerikane). 25 (1). doi:10.11564/25-1-268. ISSN 2308-7854.
 15. ^ Bailey, Heather; Semenenko, Igor; Pilipenko, Tatyana; Malyuta, Ruslan; Thorne, Claire (dhjetor 2010). "Factors associated with abandonment of infants born to HIV positive mother: results from a birth cohort". AIDS Care. 22 (12): 1439–1448. doi:10.1080/09540121.2010.482127. ISSN 0954-0121. PMC 3428901. PMID 20824547. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ "The tragic tale of China's orphanages: 98% of abandoned children have disabilities". Marrë më 2018-03-04. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ Miller-Loessi, Karen; Kilic, Zeynep (2001). "A Unique Diaspora?: The Case of Adopted Girls and Boys from the People's Republic of China". Diaspora: A Journal of Transnational Studies (në anglisht). 10 (2): 243–260. doi:10.1353/dsp.2011.0057. ISSN 1911-1568.
 18. ^ Citro, Brian; Gilson, Je; Kalantry, Sital; Stricker, Kelsey; University of Chicago Law School. International Human Rights Clinic; National Asian Paci c American Women's Forum (U.S.); and Advancing New Standards in Reproductive Health (Organization), "Replacing Myths with Facts: Sex-Selective Abortion Laws in the United States" (2014). Cornell Law Faculty Publications. Paper 1399. http://scholarship.law.cornell.edu/facpub/1399
 19. ^ a b "How can abandonment of children by noncustodial parents be prevented?". www.custodyzen.com. Marrë më 2018-03-04. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 20. ^ "Disrupting young lives: How detention and deportation affect US-born children of immigrants" (në anglisht). Marrë më 2018-02-19.
 21. ^ Hall, Macer (2001-02-11). "False DNA test led father to reject daughter". The Daily Telegraph (në anglishte britanike). ISSN 0307-1235. Arkivuar nga origjinali më 12 janar 2022. Marrë më 2018-03-04.
 22. ^ "Family functioning in families with alcohol and other drug addiction". www.msd.govt.nz (në anglisht). Ministry of Social Development (MSD). Marrë më 2018-03-04.
 23. ^ Abuheweila, Iyad; Kershner, Isabel (2018). "ISIS Declares War on Hamas, and Gaza Families Disown Sons in Sinai". The New York Times (në anglishte amerikane). ISSN 0362-4331. Marrë më 2018-03-04.
 24. ^ Seaton, Jaimie. "Homeless rates for LGBT teens are alarming, but parents can make a difference". chicagotribune.com (në anglishte amerikane). Marrë më 2018-03-04.
 25. ^ "America's Shame: 40% of Homeless Youth Are LGBT Kids". Williams Institute (në anglishte amerikane). 2012-07-13. Marrë më 2018-03-04.
 26. ^ "Serving Our Youth: Findings from a National Survey of Service Providers Working with Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender Youth Who Are Homeless or At Risk of Becoming Homeless". Williams Institute (në anglishte amerikane). 2012-07-11. Marrë më 2018-03-06.
 27. ^ Hobbs, G. F.; Hobbs, C. J.; Wynne, J. M. (dhjetor 1999). "Abuse of children in foster and residential care". Child Abuse & Neglect. 23 (12): 1239–1252. doi:10.1016/S0145-2134(99)00096-4. ISSN 0145-2134. PMID 10626608. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 28. ^ a b Thorne, Roger. "Child Abandonment Laws in Pennsylvania". Livestrong.com (në anglishte amerikane). Marrë më 2018-03-04.
 29. ^ "Child Attachment Disorder | Health". patient.info (në anglishte britanike). Marrë më 2018-03-04.
 30. ^ "Abandonment Issues – Are They Holding You Back In Life?". Harley Therapy™ Blog (në anglishte amerikane). 2016-06-02. Marrë më 2018-03-04.
 31. ^ "Understanding Clinginess". Evolution Counseling (në anglishte amerikane). 2014-06-12. Marrë më 2018-03-05.
 32. ^ "Traumatic Reenactment". www.bernsteininstitute.com. Arkivuar nga origjinali më 4 korrik 2022. Marrë më 2018-03-05. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 33. ^ Levy, Michael S. (1998). "A Helpful Way to Conceptualize and Understand Reenactments". The Journal of Psychotherapy Practice and Research. 7 (3): 227–235. ISSN 1055-050X. PMC 3330499. PMID 9631344. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 34. ^ "Traumatic Reenactment". www.bernsteininstitute.com. Arkivuar nga origjinali më 4 korrik 2022. Marrë më 2018-03-05. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 35. ^ "Post Traumatic Stress Disorder of Abandonment, Part I: An Overview". Abandonment.net. Arkivuar nga origjinali më 9 mars 2018. Marrë më 2018-03-04. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 36. ^ AACAP. "Attachment Disorders". www.aacap.org. Marrë më 2018-03-04. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 37. ^ Ripley, Will. "Meet China's abandoned children". CNN. Marrë më 2018-03-07. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)