Maitreja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ajita
Paraprirë ngaGautama Buddha
Pasuar ngaRama Buddha
Personal
Fejabudizmi

Maitreja (Sanskrisht: मैत्रेय) ose Metteyya (Pali: मेत्तेय्य) konsiderohet buda i së ardhmes sipas eskatologjisë budiste. Sipas traditës budiste, Maitreja është një bodhisattva.

që do të shfaqet në Tokë në të ardhmen, do të arrijë ndriçimin e plotë dhe do të mësojë dharma të pastër. Sipas shkrimeve të shenjta, Maitreja do të jetë pasardhëse e Budës së tanishme, Gautama Buddha (e njohur edhe si Śākyamuni Buddha).[1][2] Profecia e ardhjes së Maitrejës i referohet një kohe në të ardhmen kur dharma do të jetë harruar nga shumica në botën tokësore.

Si Buda e 5-të dhe e fundit e kalpës aktuale, mësimet e Maitreyas do të synojnë rivendosjen e dharmas, një koncept jetik budizmi. Shumë figura fetare dhe udhëheqës shpirtërorë që pretendojnë të jenë Maitreya gjatë historisë, budistët janë dakord se këto ishin pretendime të rreme, që tregojnë se Maitreya, ende nuk është shfaqur.

Emri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emri Maitreya rrjedh nga fjala Sanskrit maitrī "dashamirës", e cila rrjedh nga emri mitra "mik". Forma e Palit Metteyya përmendet në Cakkavatti-Sīhanāda Sutta (Digha Nikaya 26) i Pāli Canon, dhe poashtu në kapitullin 28 të Buddhavamsa.[1][2]

Karakteristikat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një përmendje e profecisë së Maitrejës është në Maitrejonarakarna. Kjo nënkupton se ai është një mësues i ekstazës sàdhanā meditues dhe thotë se zotat, burrat dhe qeniet e tjera:

Do të humbasin dyshimet e tyre dhe rrymat e dëshirave të tyre do të shfarosen: pa asnjë mjerim, ata do të arrijnë të kalojnë oqeanin e bërjes; dhe, si rezultat i mësimeve të Maitrejës, ata do të udhëheqin një jetë të shenjtë. Nuk do të shohin asgjë si të tyre, nuk do të kenë asnjë posedim, as ari, as argjend, as shtëpi as farefisnore. Por ata do të udhëheqin jetën e shenjtë të njëshmërisë nën drejtimin e Maitrejës. Ata do të grisën rrjetën e pasioneve, do të arrijnë të hyjnë në ekstazë, dhe të tyre do të jenë një bollëk gëzimi dhe lumturie, sepse ata do të udhëheqin një jetë të shenjtë nën drejtimin e Maitrejës.[3]

Ardhja e Maitrejës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Maitreja do të jetë Buda e së ardhmes dhe i pesti i bhadrakalpa dhe arritja e tij do të ndodh pasi mësimet e Gautama Buddha nuk do të praktikohen më.

Ardhja e Maitrejës do të karakterizohet nga një numër ngjarjesh fizike. Oqeanet parashikohen të ulen në madhësi, duke i lejuar Maitrejës të kalojë lirshëm. Maitreja pastaj do të ritheksojë dharmën e vërtetë në botë.

Ardhja e tij do të nënkuptojë fundin e kohës së mesme, kohën ndërmjet Budës së katërt, Gautama Buddha dhe Budës së pestë, Maitreja, e cila shihet si një pikë e ulët e ekzistencës njerëzore. Sipas Cakkavatti Sutta: The Wheel-turning Emperor, Digha Nikaya 26 i Sutta Pitakës së Pali Canon, Buda Maitreja do të lindë në një kohë kur njerëzit do të jetojnë në një moshë tetëdhjetë mijë vjet, në qytetin Ketumat ( pranishëm Varanasi), mbreti i të cilit do të jetë Sankha Cakkavattī. Sankha do të jetojë në pallatin ku dikur banonte Mbreti Mahāndadā, por më vonë ai do t'i japë pallatit larg dhe vetë do të bëhet një ndjekës i Budës Maitreja.[4]

Në këtë kohë një mësim i dukshëm që ai do të fillojë të japë është ai i dhjetë veprave jo moralshme (vrasje, vjedhje, sjellje të keqe seksuale, gënjeshtër, fjalim përçarës, fjalim abuziv, fjalim i kotë, lakmi, qëllim të dëmshëm dhe pikëpamje të gabuara) dhe dhjetë vepra të morlashme (braktisja e: vrasjes, vjedhjes, sjelljes së keqe seksuale, gënjeshtrës, fjalimit përçarës, fjalimit abuziv, fjalimit të pavullnetshëm, lakmisë, qëllimit të dëmshëm dhe pikëpamjeve të gabuara).

Arya Maitreya Mandala, e themeluar nga Anagarika Govinda bazohet në idenë e ardhjes së ardhshme të Maitrejës.

Burimet e Pali thonë se qeniet në kohën e Maitrejës do të jenë shumë më të mëdha se gjatë kohës së Sakyamunit. Në një profeci, dishepujt e tij janë përbuzës ndaj Mahakasyapës, kreu i së cilës nuk është më i madh se një insekt ndaj tyre. Manteli i Budës mezi mbulon dy gishta duke i bërë ata të pyesin se sa i vogël ishte Buddha. Mahākāśyapa thuhet se është mjaft i vogël në krahasim me djegjen në pëllëmbën e dorës së Maitrejas.[5]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b Horner (1975), The minor anthologies of the Pali canon, p. 97. Regarding Metteyya, Bv XXVII, 19: "I [Gautama Buddha] at the present time am the Self-Awakened One, and there will be Metteyya...."
  2. ^ a b Buddha Dharma Education Association (2014). "Suttanta Pitaka: Khuddaka Nikāya: 14.Buddhavamsa-History of the Buddhas". Guide to Tipiṭaka. Tullera, NSW, Australia: Buddha Dharma Education Association. Marrë më 2014-12-21. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ (Trans. in Conze 1959:241
  4. ^ Vipassana.info, Pali Proper Names Dictionary: Metteyya
  5. ^ John S. Strong (2007). Relics of the Buddha. fq. 220. ISBN 0691117640. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)