Malda Susuri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Malda Susuri
InstrumentetVokal

Malda Susuri Lindi në Prizren25 Gusht 1988 Gjyshi me profesion është piktor dhe ideja ka qenë e thjeshtë pasi që edhe unë jam e lidhur me artin. Ka ndodhur që shumë herë i kam kërkuar atij një portret që ka qenë i ekspozuar edhe në punimet që kemi parë në “Ekspoart”, mirëpo ai nuk ka dashur që të ma dhuroi se ka menduar që të hapi personalisht një ekspozitë dhe këtë e ka ruajtur, që ta bashkëngjisë me pjesën tjetër të punimeve. Kjo ishte dhe ajo që më shtyu më shumë të hap një ekspozitë në 77-vjetorin e lindjes së gjyshit tim. Qëndroj prapa idesë se më mirë është të respektohet njeriu sa është në jetë, sepse njerëzit e kanë zakon që vetëm pas vdekjes kujtohen për atë që është shuar, dhe një fjalë thotë se vetëm kur e humbasim dikë ia dimë vlerën. Por unë vendosa që me atë që kam arritur ta shfaq, ta befasoj për të mirë gjyshin tim. Në gazetë e pashë një shpallje nga MKRS, kontaktova me një miken time, e përgatita projektin, konkurrova dhe rezultati ishte ekspozita që e prezantova para pak ditësh.humica e veprave të prezantuara aty ishin të themi qytete shqiptare, portrete, skica, por ju përzgjedhjen e tyre e bëtë rastësore apo me qëllim? Për të realizuar ekspozitën në fjalë, më është dashur një përkushtim shumë i madh. Së pari jam konsultuar edhe me nënën time, por edhe me prof. majlinda Kelmendi, për të cilën kam shumë respekt. Por rolin kryesor e ka luajtur edhe gjyshi, pasi që unë i kam kërkuar atij disa punime me pretekstin se më duhen për një përgatitje në Fakultet. Më ka ndihmuar me kënaqësi dhe kështu kam ardhur deri tek përzgjedhja e disa prej tyre, të cilat janë pjesë e ekspozitës. E ka pasur shumë të vështirë të bëj le të themi një përzgjedhje të punimeve të tij, pasi që për atë, të gjitha veprat që i ka realizuar është e pamundur të veçoja se cila është më e mira.Të them të drejtën gjyshi është i lindur për skenë, dhe sa kam pasur mundësi ta përcjell them se në artin dramatik është i mrekullueshëm, por edhe me pikturën nuk mbetet anash. Por prapë them se më pëlqen më shumë që ta shoh në skenë.Po më është dashur ndihma e gjyshit, që të realizoj edhe katalogun, si pjesë e ekspozitës. Katalogun e kam bërë në bashkëpunim me disa njerëz të tjerë, që më kanë ndihmuar shumë. Pastaj ai nuk mund të quhet vetëm katalog i thjeshtë, sepse përmban një numër të madh të fotografive dhe pikturave. Më shumë do ta quaja si katalog voluminoz, që i ngjan një libri. E gjithë puna është realizuar brenda një kohe shumë të shkurtër, gjithsej brenda 4 javësh.Unë kam fotografuar së paku 800 vepra të gjyshit, por më vonë kam vazhduar të bëj klasifikimin e tyre, sepse ato janë të shumta në numër. Kam arritur të prezantoj vetëm një pjesë të punimeve artistike të tij. Ka shumë të tjera që nuk kam arritur dot t’i fus në katalog apo në ekspozitë. Por përveç pikturave gjyshi ka realizuar edhe shumë skulptura, një pjesë e të cilave janë shkatërruar gjatë luftës në shtëpi në Deçan. Një prej skulpturave të gjyshit është ajo e Ismail Qemalit, e cila është e vendosur në shkollën fillore “Ismail Qemali” këtu në Prishtinë.Jam ndjerë shumë mirë, që e kam pasur si ide dhe që mu ka pëlqyer ideja edhe nga të tjerët. Jam shumë e gëzuar që çdo gjë ka rezultuar shumë mirë.Kam menduar për një ekspozitë personale me fotografive, por pas këtij projekti ndjehem më rehat dhe mendoj që në një të ardhme të afërt të prezantohem sërish me një tjetër ekspozitë.