Jump to content

Malet e Leogangut

Coordinates: 47°28′29″N 12°44′1″E / 47.47472°N 12.73361°E / 47.47472; 12.73361
Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Malet e Leogangut
Pika më e lartë
MajaBirnhorn
Ngritja2,634 m (8,642 ft)
Gjeografia
ShtetiAustria
StatesSalzburg dhe Tyrol
[[Koordinatat gjeografike |Kordinatat e Diapazonit]]47°28′29″N 12°44′1″E / 47.47472°N 12.73361°E / 47.47472; 12.73361
VargmaliNorthern Limestone Alps
Passauer Hut dhe Birnhorn në fund të vjeshtës
Melkerloch nga Hochgrub
Pamje nga Kasolle Passauer e Fahnenköpfl

Malet e Leogangut (gjermanisht: Leoganger Steinberge , fjalëpërfjalshëm "Malet e shkëmbinjve Leogang") janë një varg malor në Austri në shtetin e Salzburgut dhe janë pjesë e Alpeve Veriore Gëlqerore të Alpeve Lindore. Ato ndodhen midis luginës së Loferit, Salfeldenit dhe Leogangut. Së bashku me malet e Loferit në veriperëndim, ato formojnë dy masivë malorë që ndahen nga shala e Romersatelit (1202 m), dhe vendose në kategorizimin alpin të Alpeve Lindore si një nëngrup i vetëm (Malet Lofer dhe Leogang). Malet e Leogangut ndahen nga Alpet Kitzbuhel në jug dhe Steinernes Mer në lindje nga lugina të thella. Tipike për Steinbergut janë rrafshnaltat e larta me faqe të pjerrëta dhe rrathë të thella e të mprehta.

Si zona karstike, malet e Leogangut përbëhen nga shpella të shumta. Shpella më e njohur prej tyre është Lamprechtsofen, mbi 50 km e gjatë, i vendosur pranë rrugës federale midis Loferit dhe Safeldenit. Një formacion i shquar shkëmbor është Melkerloch në faqen juglindore të malit Birnhorn.

Me lartësi prej 2634 metrash, Birnhorni është maja më e lartë të vargmaleve. Zona e Stërvitjes Ushtarake Hochfilzen e përdorur nga Ushtria Austriake shtrihet në perëndim të Leoganger Steinbergut.

Vargmalet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Malet e Leogangut kufizohen me grupet malore në Alpe:

 • Malet Lofer në veriperëndim
 • Alpet Berchtesgaden në lindje
 • Alpet e Salzburgut në juglindje
 • Alpet Kitzbühel në jug
 • Malet Kaiser në perëndim

Majat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Birnhorn : 2,634 m mbi nivelin e detit (AA)
 • Kuchelhorn: 2,500 m mbi nivelin e detit (AA)
 • Passauerkopf: 2,465 m mbi nivelin e detit (AA)
 • Grießener Hochbrett: 2,467 m mbi nivelin e detit (AA)
 • Signalkopf: 2,462 m mbi nivelin e detit (AA)
 • Großes Rothorn: 2,442 m mbi nivelin e detit (AA)
 • Dürrkarhorn: 2,280 m mbi nivelin e detit (AA)
 • Hochzint: 2,243 m mbi nivelin e detit (AA)
 • Mitterhorn: 2,206 m mbi nivelin e detit (AA)
 • Fahnenköpfl: 2,142 m mbi nivelin e detit (AA)
 • Brandhorn: 2,099 m mbi nivelin e detit (AA)

Turizmi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kasollet e Klubit Alpin[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në malet e Leogangut ndodhen dy kasolle malore. Ato i përkasin Klubit Alpin Gjerman, por drejtohen nga austriakët vendas. Kluni gjerman vepron mbi një sistem të të Drejtave Rekripike në mënyrë që të mund të përfitohen zbritjet e anëtarëve të OEVA - Austrian Alpine Club, që ishin të zbatueshme.

 • Lamprechtsofen-Höhlengaststätte : Lartësia: 664 m mbi nivelin e detit (AA), i hapur vetëm gjatë ditës në verë dhe dimër, 6 dyshekë marinari, pranë Bundesstraße nga Lofer në Saalfelden
 • Kasolle Passauer : Lartësia: 2,033 m mbi nivelin e detit (AA), i hapur gjatë verës nga mesi i qershorit deri në fund të shtatorit, 45 koka dyshekësh, akomodim dimëror me 6 hapësira krevate, destinacionet e luginës: Leogang, koha e ecjes: 2.75 orë.

Kasolle malore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Lettlkaser : lartësia: 1,441 m mbi nivelin e detit (AA), i hapur gjatë verës, pa akomodim dimëror, pa hapësira për shtretër, destinacionet e luginës: Pernerwinkel- Gerstboden (2 orë në këmbë), Wiesersberg-Gerstboden (2,5 orë në këmbë), Leogang (2 orë në këmbë), Mitterbrand (1,5 orë në këmbë)

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]