Jump to content

Manastiri Blankenburg

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kompleksi i  ish-manastirit ne Blankenburg ( imazh ajror  2010)
"Blanck kalaja" në dyke Atlasin e Johann Conrad Musculus, 1625
Vizatim i "Closters Blanckenburg" me Heather mur, 1743

Manstiri Blankenburg eshte nje Manastir Dominikan ne lindje te Oldenburgit buze lumit Hunte . Manastiri është ndërtuar në fund të 13-të të shekullit. Xx, i themeluar më 1577, në Vazhdën e Reformimit pafe dhe e mësoi atëherë, për një shumëllojshmëri të qëllimeve. Ndërtesa kryesore e 1294, Brauhaus (1623) dhe të dytë të Kishës, të ndërtuara në 1868, janë nën mbrojtjen e monumentit. Manastiri i Blankenburg format së bashku me qarkun e mënyra të reja të Oldenburg qarkut 8 ("mënyra të reja të manastirit e Blankenburg").[1]

Histori[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Historia e manastirit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pese themelues fisnik dhe Ministeral te Bremenit ne lindje te lumit Weser ne vitin 1294 e Blejten vendin nga Johann II. prej Oldenburgut,Per te themeluar një Manastir Domenikane  për murgeshat e Augustiniandhe predikues të rendit. Më herët ata e kishin pa sukses u përpoq të numëroni deri në Dorëzimin e tij, të drejtat e pronës në fshatin Lehe në sërë të Geeste në Weser për të lëvizur.[2] forcë Lëvizëse prapa themelimit të manastirit ishin ndoshta Bremen-bazuar Domenikane.[3] në fushën emrin "Scape" (=Röricht, kallamishte) sugjeron se kjo është swampy terrenit të vepruar, për 200 Mark Bremer argjendi është një e tepruar e çmimit të blerjes është paguar.

Giselbert von Brunkhorst, Kryepeshkopi i Bremenit, i mori në manastirin e tij nën mbrojtjen. Emri Blankenburg (e njohur edhe si "Blankenborch") është në ish-shenjtërimit të dokumentit[2] e përmend për herë të parë.[4][5] Ai ndoshta shkon në një nunit, emrin e Blanca nga mjedisi i Shën Dominic . Shtimin e "kalaja" i referohet Wurt, manastiri ndërtesat janë ngritur.[2] më Herët lokale tregime shenja se një fisniku nga hannöver e në pendesë të manastirit Blankenburg të ndërtuar dhe e pajisur.[6]

Një numër të panjohur të motrave të lëvizur në vitin e parë në ndoshta ende shumë të përkohshëm të manastirit. Kjo mori 1297 e Kryepiskopit të gjithë deri më tash u dha Indulgentien konfirmuar. Në 1299 ajo ishte aq shumë e themeluar, që të Bremen Kryepeshkopi, të manastirit dhe të tokës përreth nga famullitare të Shën Lamberti në Oldenburg të tretur dhe të manastirit të Kishës të Kishës famullitare u ngrit. Ai e justifikuar këtë hap me keq gjendjen e rrugëve në Dimër. Në periudhën e mëvonshme, ka shërbyer manastirit si furnizim i Institutit për bijat e gutsituierter Oldenburg, dhe në të paktën një rast, edhe për të paligjshme Pasardhësit e numërimit shtëpi.[2]

1499 shkatërruar një Landsknecht regiment, "gardën e Zi", është manastirit. Në 1509, ajo me pas u reja.[7] Për Herë të fundit ishte në 1557 me Alheidis një prioress të manastirit të përmendura. Gjatë Reformacionit ishte pronë 1577 i pafe.

Pas secularization (17. - 20. Shekulli)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ish-manastirit u themelua në vitin 1623 nga Oldenburger akuzë për "malt whiskeydhe Brauwerk" rindërtuar.[5][8][9] Në vitin 1632 dha Graf Anton Günther , Mirë, përkohësisht si një depo për Plaga kishte shërbyer,[10]themelimit të manastirit të Blankenburg, kështu që nuk është një i varfërdhe jetimoren e ngritur do të jetë.[7] Nga 1786[11] deri në vitin 1935 ishte ish-manastiri i një "të Mbajtur - dhe-në institucionin e kujdesit" në ish-terminologjinë si një "të Çmendur kopshti i fëmijëve" dhe "të pafuqishëm".[12]

Gjatë kohës së nacional socializmit ishte azil të mbyllura dhe pacientët të Wehnen lëvizur, ku ka edhe një "çmenduri". Prona ka kaluar përmes SA si një "ndihmëse shërbimit kampin e SAtë punës të shërbimit" për të rinjtë e papunë.[12] në vitin 1937, shteti i Oldenburg Gertrud shtëpi në manastirin e Blankenburg lëvizur. 19. Shtator 1941 ishte në shtëpi në kontekstin e NS-"euthanasia"programin "e veprimit T4" bosh dhe 253 banorë, përveç për pacientët psikiatrikë, edhe fëmijët me sjellje vështirësi,[13] më së shumti në "Heil - und pflegeanstalt manastirit Kutzenberg" në qarkun e Lichtenfels . Shumica e këtyre pacientëve të vdekur, duke përfshirë rreth 80 fëmijë.[5][12] Zyrtarisht i quajtur "special spitalin" dhe Alternative spitalit për pacientët nga bombë-të dëmtuara spitalet dhe azilet është raportuar për të Blankenburg në vitin 1943, si një e përkohshme institucioni në kuadër të "veprimit Brandt" kanë shërbyer.[12] E historianit Ingo Dëmton, sipas fannden në Blankenburg shënjestër vrasje me aftësi të kuzuara mendore fëmijët nga uria dhe neglizhenca, dhe euthanasia krime dhe sterilizimin e detyruar . [14]

Pas luftës së Dytë botërore ishin ish ndërtesa e manastirit, e parë si një e tuberkulozitnë spital.[5] Në fabrikë nga 1949 në vitin 1987, një komunale shtëpinë e pleqve,[8] dhe në vitin 1957, kryesisht afatgjatë psikiatrik "klinika, Blankenburg," si burrat Departamentin e pastaj Qendrore spital Bremen-Lindje për rreth 300 me aftësi të kuzuara mendore, kronike mentalisht të sëmurë dhe të droguar pacientëve të operuar.[15] Sipas psikiatrisë-Hetimi i vitit 1975, kalaja, qyteti-shtet i Bremenit ka nënshkruar një marrëveshje me tre organizata për aftësi të kufizuara ndihmë për krijimin e një pacient i ndihmës, si dhe të vogla të banimit të njësive dhe të zëvendësohet në psikiatri nga 1980/1981. Kjo konsiderohet si një mbarëkombëtar pilot projekt unik me "më shumë qasje të qëndrueshme në Desinstitutionalisierens".[16][15][17][18] Në vitin 1988, psikiatrike të mbyllura dhe të pronës në vitin 1989 nga Themelet e manastirit të Blankenburg të shitur.[15][19]

Duke filluar në vitin 1989 ish-manastirit, selia e pika Qendrore e kontaktit për emigrantët e jo-gjermane kombësisë. Nga viti 1990 deri në fund të qershorit 2011 ishte ndërtimin e manastirit si një shtëpi për azilkërkues dhe ishte selia Qendrore e marrjes dhe të huaj autoritet në Blankenburg. Në shkurt të vitit 2010, ishin aty për një hygienically patolerueshme kushtet 570 refugjatët janë të vendosur. Me mbarimin e qirasë ishte e refugjatëve strehim mbyllur në vitin 2011.[20][5][21][10]

 Përdorimi sot[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pronarët e faqes ishin nga viti 2006 deri në 2013, DITË e pasurive të patundshme Hamburg[22] dhe nga 2013 deri më sot, kompania Wolfgang Schwerdt Immobilien e.K.

Në bazë të ish-kompleksin e manastirit ndërkulturor kopshte që nga viti 2008 "".[23]

19. Në qershor të vitit 2014 mori Oldenburg shtetit teatrin e tij në provat e qendrës për herë të parë, "muzikor-dokumentar teatrit projektit Blankenburg".[24] copë merret me shembullore fatin e të disa ish-banorëve, që në mënyrë specifike u intervistuar. Performanca ishte fillimisht në manastirin e vet të planifikuar, por ajo ishte e pronarëve nuk është e lejuar.[25]

Që nga shkurti i vitit 2015 manastirin e Vendit të saksonia e ulët si një instalimeve marrëse për deri në 600 refugjatëve. Një pjesë e ish manastirit është përdorur si një zyrë rajonale të zyrës Federale për Migracion dhe refugjatë (BAMF).[26][14][27][28]

Ndërtimin e monumenteve dhe veprave të artit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Manastiri Kishës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pamje Ajrore e manastirit dhe Kishës  një pjesë e investimeve totale ne vitin (2010)

Histori[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

E korit të parë të Kishës së manastirit të ishte në 1335 Arqipeshkvi i Bremen të shenjtëruar.[3] Në kohën e përfundimit të tyre ishte që të 30.8 metra e gjatë dhe nëntë metra.[2] Pas profanation të manastirit e 1577, por Kisha mbetur në përdorim.[29] në 1864, kjo ishte për shkak të gjendje e keqe të jetë rrafshuar.[2]

Sot në faqen e Kishës është ndërtuar në përputhje me planet nga arkitekt Heinrich Mëngjes (sen.) në tulla-dhe-6. Shtator 1868 të shenjtëruar.[30] ajo është 22.5 × 10,2 m[2] ; në vend të një çati rider marrë një kullë.[2] Gjatë përdorimit të tokës si një kampi Nazist ishte Kisha përdorur si një burg.[29][12] ajo qëndron sot monument nën mbrojtje.[31][21]

Altarin E Pajisjeve,, Bell[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Kishë ishte 1520/1530 një krahë altarin e ndërtuar, e cila e mbijetuar pjesët e sotme në qytetin Muze të Oldenburg do të ekspozohen.[2] Ajo është zhdukur nga Predella. Qendrore paneli ka një gjerësi prej 1.66 m dhe me një lartësi prej 1.38 m, dy të krahut-masa e 0.80 × 1,38 m.[2] gdhendje vjen nga seminari i master i Osnabrück , dhe përbëhet nga tetë imazhe. Ekzistuese pjesët janë në oak ka punuar. Rreth 1900, overline, teatri piktori Mohrmann, Altari pjesë. Në vitin 1988, ai ishte larguar nga Kisha dhe në vitin 1994 ajo u rivendos. Kjo është gjithashtu ngjyra origjinal kryesisht rivendosur.

Më tej, një sakrament është që të merrni kanë datë të 1693. E Barok Kishës, anije ka qenë e vendosur që nga viti 1938 në inventarin e Landesmuseum Oldenburg. Gjithashtu është ruajtur në një argjendi gilt, mesjetare altarin chalice.[29]

Bell së dytë në Kishë u hedhur nga bell-master Johann Oto Kroeger nga Oldenburg. Ajo ka një perimetër të 0.69 m dhe është i veshur me numrin e vitit 1688.[32]

Objekte Të Tjera Të Zonës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

E murg ndërtesat e mbetur, e ashtuquajtura kryesore të shtëpisë, apo shtëpia e administratorit. Ajo ishte në 1294 ndërtuar. Në të ishin refectory dhe një lutje sallë, deri në ndërtimin e manastirit të Kishës në përdorim. Në zonën e Vjetër Frauenhofs është sipas "më të ulët të Saksone manastirit të librit," the cloister për të guess. Një birrari është ndërtuar në vitin 1623. Kryesore të shtëpisë dhe fabrika e birrës janë nën mbrojtjen e monumentit.[31]

Të gjitha objektet tjera datojnë nga gjysma e dytë e shekullit të 19. si dhe gjysmën e parë të shekullit të 20-të. Shekulli[2] dhe të keni një kat fushën e 17,500 metra katrorë. E gjithë Zona është rreth 20 ha dhe përfshin pyjore dhe zona e lirë.[21]

Themelimi i Manastirit Blankenburg[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Themelet e manastirit të Blankenburg marrë Glebe në vitin 1632.[19] administrimin e Fondacionit fondeve është përgjegjësi e fillim në 1862, "Grand-Ducal Komisioni për administrimin e Fondit, dhe të butë themelet".[12] Pas 1924 vendit mirëqenies Shoqata e Oldenburg si një të veçantë autoritetin e administratës shtetërore ishte themeluar dhe kjo ishte në vitin 1933, në një lokal të Shoqatës si publike Korporata që do të konvertohet. Fondacioni administrimin e manastirit të Blankenburg, kjo ishte në vitin 1937, të transferuara. Në vitin 1974, menaxhimin e Fondacionit u riemërua aktuale të "qarkut Shoqata e Oldenburg".[33]

Pas shitjes së pronës në vitin 1989, sipas informatave nga arsyet ekonomike, investuan në Themelet e manastirit të Blankenburg, një pjesë e të ardhurave në dy shtëpi të reja dhe një në qendra ditore për personat me aftësi të kufizuara mendore. Pasuritë e Fondacionit tani përbëhet nga tri shtëpitë e Sophie stilolaps Jever, banimi në shtëpi, bredh rrugëve, Delmenhorst, dhe rezidenciale, shtëpi e Naftës, si dhe me një farmstead, tokës dhe Kapitalit të aseteve të rreth 5.868.000 Euro.[19]

Letërsi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Saksonia e ulët shtetit zyra e administrimit: monumentet arkitektonike në saksonia e ulët, në Gjermani, vëllimi 31, qytetin e Oldenburg. CW Niemeyer, Hameln, 1993, ISBN 3-87585-253-2, fq. 54-55, 242-243.
 • L. Schauenburg: historia e Oldenburg armëve nga i Reformimit të vdekjes së Anton günther së. Në: Oldenburger Jahrbuch e Shoqatës për arkeologjinë dhe historinë. Vonesën, Oldenburg, 1898, f. 1-74 (online)
 • G. Rüthning: E murgeshat në Blankenburg. Në: Oldenburger Jahrbuch e Shoqatës për arkeologjinë dhe historinë. Vonesën, Oldenburg, 1925, fq. 185-201 (online)
 • Wolfgang Runge: kisha në Oldenburger vendin Grupi III. Kisha qarqet Oldenburg 1 dhe 2. Druri malore, Oldenburg, 1988, ISBN 3-87358-298-8
 • Pjetri Tornow, Henri Wöbcken: 700 vjet e manastirit Blankenburg të Oldenburg. Në vitin 2002, ISBN 978-3-89442-205-9
 • Ingo Dëmton: Biologism – mbi teorinë dhe praktikën e të fuqishëm ideologjinë, Historike kërkime në fushën e veçantë dhe rehabilitimin e pedagogjisë, BIS-Verlag e Karl von Ossietzky Universitetin e Oldenburg. 2011, fq. 13. ISBN 978-3-8142-2205-9 (online)
 • Michael Reinbold: Blankenburg – Dominicans. Në: Josef Dolle me bashkëpunim të Denis kockave Hauer (EDS.): Saksonia E Ulët Në Manastirin E Librit. Drejtoria e manastire, lapsa, dhe të fillojnë të shtëpive në saksonia e ulët dhe Bremen, që nga fillimet në 1810. Pjesë 1-4. Bielefeld 2012, ISBN 3-89534-956-9, fq. 80-86.

Weblinks[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 dëshmi individuale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Stadt Oldenburg: Neuenwege, Kloster Blankenburg (Memento vom 4.
 2. ^ a b c d e f g h i j k Michael Reinbold: Blankenburg – Dominikanerinnen.
 3. ^ a b E. Gäßler: Blankenburg.
 4. ^ G. Rüthning: Die Nonnen in Blankenburg.
 5. ^ a b c d e Nordwest-Zeitung: „Blankenborch“ erhielt 1299 Pfarrrechte, 3.
 6. ^ Zeno.org; Kloster Blankenburg (dort angegebene Quelle: Ludwig Strackerjan, Aberglaube und Sagen aus dem Herzogtum Oldenburg 1–2, Band 2, Oldenburg 1909, S. 376-377).
 7. ^ a b Georg Dehio: Dehio - Handbuch der deutschen Kunstdenkmäler: Handbuch der Deutschen Kunstdenkmäler, Bremen, Niedersachsen.
 8. ^ a b Nordwest-Zeitung: Viele Wechsel im alten Kloster, 6.
 9. ^ Ludwig Kohli: Handbuch einer historisch-statistisch-geographischen Beschreibung des Herzogthums Oldenburg sammt der Erbherrschaft Jever und der Fürstenthümer Birkenfeld und Lübeck, Wilhelm Kaiser, Bremen 1825, S. 21 (Volltext in der Google-Buchsuche)
 10. ^ a b Kreiszeitung: Kein zweites Blankenburg, 2.
 11. ^ Abweichend von den beiden anderen Quellen nannte der Oldenburger Lokalteil vom 5.
 12. ^ a b c d e f Ingo Harms: Biologismus – Zur Theorie und Praxis einer wirkmächtigen Ideologie, Historische Forschungen in der Sonder- und Rehabilitationspädagogik, BIS-Verlag der Carl von Ossietzky Universität Oldenburg. 2011, S. 13.
 13. ^ Ingo Harms: Niemand wollte es wissen Arkivuar 24 shtator 2015 tek Wayback Machine.
 14. ^ a b Hamburger Abendblatt: Kloster mit düsterer Geschichte wird Flüchtlingsheim, 7.
 15. ^ a b c Die Zeit: Das Ende der Anstalt, 16.
 16. ^ Jan Glasenapp: Im Spannungsfeld von Sicherheit und Freiheit: über Deinstitutionalisieren in der Behindertenhilfe, 2010.
 17. ^ taz: "Leute lagen auf den Fluren", 17.
 18. ^ Weser-Kurier: Mit Heike Oldenburg im Westen unterwegs.
 19. ^ a b c Bezirksverband Oldenburg: Stiftung Kloster Blankenburg Arkivuar 24 shkurt 2014 tek Wayback Machine.
 20. ^ Beate Lama: Unterwelten – Das Kloster Blankenburg (Memento vom 11.
 21. ^ a b c Nordwest-Zeitung: Kloster Blankenburg wird verkauft, 30.
 22. ^ Radio Bremen: Das Blankenburg-Projekt Arkivuar 21 janar 2015 tek Wayback Machine, 20.
 23. ^ Stiftungsgemeinschaft anstiftung & ertomis: Oldenburg: Interkulturelle Gärten im Kloster Blankenburg Arkivuar 23 shkurt 2014 tek Wayback Machine
 24. ^ Blankenburg (UA) - Ein musikalisch-dokumentarisches Theaterprojekt (2014).
 25. ^ Radio Bremen: Staatstheater Oldenburg - Premiere: Blankenburg.
 26. ^ Neue Presse: Innenminister eröffnet Erstaufnahmeeinrichtung für Flüchtlinge Arkivuar 23 tetor 2016 tek Wayback Machine, 19.
 27. ^ Neue Presse: Erste Flüchtlinge beziehen ehemaliges Kloster Blankenburg Arkivuar 23 tetor 2016 tek Wayback Machine, 7.
 28. ^ Land errichtet in Blankenburg Erstaufnahmeeinrichtung, abgerufen am 7.
 29. ^ a b c Landesmuseum Oldenburg: Kunstwerk des Monats März 2005. Arkivuar 19 shkurt 2014 tek Wayback Machine
 30. ^ Peter Tornow, Heinrich Wöbcken: 700 Jahre Kloster Blankenburg zu Oldenburg. 2002, ISBN 978-3-89442-205-9, S. 138 und 140
 31. ^ a b Niedersächsisches Landesverwaltungsamt: Baudenkmale in Niedersachsen, Band 31, Stadt Oldenburg.
 32. ^ Wolfgang Runge: Kirchen im Oldenburger Land Band III.
 33. ^ Bezirksverband Oldenburg: Unsere Geschichte. Arkivuar 25 shkurt 2014 tek Wayback Machine