Manastiri i Shën Jovan Bigorskit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Бигорский монастырь.jpg

Manastiri i Shën Jovan Bigorskit (maqedonisht: Свети Јован Бигорски) është një manastir ortodoks i cili ndodhet në pjesën perëndimore të Maqedonisë së Veriut, në afërsi të rrugës e cila lidh Dibrën dhe Gostivarin.

Manastiri i është dedikuar Shën Gjon Pagëzorit. Një nga thesaret më të vlefshme është ikonostasi, i krijuar nga Petre Filipovski Garkata nga fshati Gari, dhe konsiderohet si një nga shembujt më të mirë të ikonostasit nga druri i gdhendur.

Historiku[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas kronikës së manastirit nga viti 1833, ky manastir është ndërtuar në vitin 1020 nga Ivani I Dibran. Osmanët shkatërruan këtë manastir në shekullin XVI, por ai u rindërtua më 1743 nga Murgu Ilarion. Arkimandriti Arsenius zgjeroi edhe më tej manastirin mes viteve 1812 dhe 1825. Të dhënat historike gjithashtu përmendin edhe një murg me emrin Iov, i identifikuar nga disa studiues si edukatori Yoakim Karchovski.

Kompleksi i vjetër i manastirit, që u shkatërrua nga një zjarr në vitin 2009, ndërsa pjesa e kishës, ishte ruajtur. Rindërtimi i saj filloi në Maj të vitit 2010, me qëllim të restaurimit të ndërtesave origjinale afër tyre.

Relikte të Shenjëta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Manastiri ka një koleksion të madh reliktesh të shenjëta duke përfshirë Gjon Pagëzorin, Klementin e Ohrit, Llazari nga Betania, Shën Stefanin, Shën Nikollën, Shën Barbara, Paraskeva e Romës, Tryfon, Respicius, dhe Nymfa, dhe një pjesë e Kryqit të Shenjtë.

Një tjetër vlerë e thesarit të manastirit është një ikonë që daton nga viti 1020 me fuqi (të supozuar) të mrekullueshme shëruese.

Galeria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]