Manfred Eigen

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Manfred Eigen
Manfred Eigen, Göttingen 1996
Lindi Stampa:Birth-date and age
Bochum, Germany
Kombësia German
Fusha Biophysical chemistry
Institucionet Max Planck Institute for Biophysical Chemistry
Braunschweig University of Technology
Alma mater University of Göttingen
I njohur për Chemical reactions
Çmime të rëndëshishme Nobel Prize in Chemistry (1967)
Mbretëresha gjermane Beatrix në takim me 5 fituesit e çmimit Nobel (1983): Paul Berg, Christian de Duve, Steven Weinberg, Manfred Eigen & Nicolaas Bloembergen

Manfred Eigen lindi më 9 maj 1927Bochum. Është bio- dhe fizikokimist gjerman. Po ashtu u shpërblye me çmimin Nobel.

Karriera[redakto | përpunoni burim]

Ai mori PhD-n në Universitetin e Göttingen dhe u bë drejtor i Institutit Max Planck për Biofizikë Kimike në Göttingen. Ai është doktor nderi i TU Braunschweig. Nga viti 1982 në 1993, Eigen ishte president i German National Merit Foundation.

Në vitin 1967, Eigen u shpërblye, bashkë me Ronald George Wreyford Norrish dhe George Porter, me Çmimin Nobel për Kimi.

Përveç kësaj, emri i Eigenit është i lidhur edhe me teorinë e hipër-rrathëve, lidhjet cikclike të reaksioneve ciklike si një shpjegim për vetorganizimin e sismeve prebiotike, të cilin ai e përshkroi me Peter Schuster në vitin 1977. Eigen është anëtar i Bordit të Sposorëve të The Bulletin of the Atomic Scientists. Ai themeloi dy kompani, Evotec dhe Direvo.

Nderime dhe çmime[redakto | përpunoni burim]

Studentët[redakto | përpunoni burim]

Studentë të Eigenit ishin Geoffrey W. Hoffmann, Ariel Fernandez dhe Dietmar Porschke.

Bibliografia[redakto | përpunoni burim]

  • Manfred Eigen and Peter Schuster The Hypercycle: A principle of natural self-organization, 1979, Springer ISBN 0-387-09293-5
  • Manfred Eigen, Ruthild Winkler: The Laws of the Game: How The Principles of Nature Govern Chance, 1983, Princeton University Press, ISBN 0-691-02566-5
  • Manfred Eigen, "Molekulare Selbstorganisation und Evolution." (Self organization of matter and the evolution of biological macro molecules.) Naturwissenschaften 58 (10). 1971 pp. 465–523. In English. Influential theoretical paper on origin-of-life biochemistry.

Referencat[redakto | përpunoni burim]

  • Winkler-Oswatitsch, R (1987), "Manfred Eigen. Scientist and musician.", Biophys. Chem.(publikuar May 9, 1987), 26 (2–3), f. 109–15, :10.1016/0301-4622(87)80015-7,  3300805 
  • "List of publications by Manfred Eigen", Biophys. Chem.(publikuar May 9, 1987), 26 (2–3), f. 103–8, 1987, :10.1016/0301-4622(87)80014-5,  3300804 
  • "Curriculum vitae of Manfred Eigen", Biophys. Chem.(publikuar May 9, 1987), 26 (2–3), f. 102, 1987, :10.1016/0301-4622(87)80013-3,  3300803 
  • "Manfred Eigen Festschrift: special issue dedicated to Professor Manfred Eigen on the occasion of his 60th birthday", Biophys. Chem.(publikuar May 9, 1987), 26 (2–3), f. 101–390, 1987,  3300802 
  • Weisskopf, V F; Eyring, H; Eyring, E M (1967), "Nobel Prizes: 4 named for international award (Hans Bethe, Manfred Eigen, R.G. Norrish, George Porter)", Science(publikuar Nov 10, 1967), 158 (3802), f. 745–8, :1967Sci...158..745W, :10.1126/science.158.3802.745,  4860395 
  • Schlögl, R W (1997), "To Manfred Eigen on his 70th birthday", Biophys. Chem.(publikuar Jun 30, 1997), 66 (2–3), f. 71–3, :10.1016/S0301-4622(97)00075-6,  17029872 
  1. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1967 – Nobelprize.org". Marrë më 2 April 2013. 

External links[redakto | përpunoni burim]