Jump to content

Marcel Duchamp

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Marcel Duchamp

Marcel Duchamp (28 korrik 1887 - 2 tetor 1968) ishte një piktor francez-amerikan, skulptor, lojtar shahu, dhe shkrimtar puna e të cilit dhe arti konceptual është i lidhur me rrymën e Dadaizmit, edhe pse jo e lidhur direkt me grupet Dada. Duchamp është konsideruar zakonisht, së bashku me Pablo Picasso dhe Henri Matisse, si një nga tre artistë të cilët ndihmuan për të përcaktuar zhvillimet revolucionare në artet plastike në dekadat e hapjes të shekullit të njëzetë, përgjegjës për zhvillime të rëndësishme në pikturë dhe skulpturë. Duchamp ka pasur një ndikim të madh në shekullin e njëzetë-dhe njëzet artit të shekullit të parë. Nga Lufta e Parë Botërore, ai kishte hedhur poshtë punën e shumë artistëve të tjerë (si Henri Matisse) si art "retinal", e dedikuar vetëm për të kënaqur syrin. Në vend të kësaj, Duchamp punoi për të vënë artin përsëri në shërbim të mendjes.