Maria Antoneta

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Maria Antoneta

Maria Antoneta ka qene mbretëresha e Francës. Ajo u martua me Luigjin XVI te Francës. Maria Antoneta ishte Austriake. Ne dasmën e saj ishin rreth 2000 vete. Kur Maria Antoneta po firmoste dokumentin e martesës, pena e Maria Antonetes lëshoi boje, qe ne atë kohe quhej si martese plot fatkeqësi. Te gjithë filluan te habiteshin e te qarkullonin thashetheme. Kur Maria Antoneta u martua me Luigjin XVI te Francës, ajo ishte vetëm 14 vjeç. Ne atë kohe për mbretërit kaq ishte mosha e limituar e marteses. Maria Antoneta lindi kater fëmije, dy djem dhe dy vajza. Maria Antoneta i ktheu shpinën popullit. Ajo mendonte vetëm për vete. Kaluan disa vite dhe qytetaret dhanë dënimin për te mos pasur me mbreter e mbreteresha. Maria Antonetes iu pre koka ne gijotine. Po keshtu i ndodhi dhe Luigjit te XVI e te fundit te Francës. Ne giotine ata gjeten fundin e tyre. Vajzën e mori motra e Maria Antonetes, Simona me mikun e saj kontin Devodrel. Qe aty askush s'diti me gjë për Simonen, kontin Devodrel dhe vajzën. Por ata s'u rriten kurrë si mbretër, por si qytetare te Austrisë. Maria Antoneta harxhonte tepër para për ballo dhe bizhuteri e veshje nga më të shtrenjtat. Banorët e Francës nuk e donin sundimtaren e tyre, sepse ajo nuk mendonte për ata. Shumica vdisnin nga uria dhe askush nuk shqetësohej për ta përveç familjarëve. Gjithashtu Maria Antoneta kishte shumë shoqe në pallatin e Versajës, por disa prej tyre nuk ia donin të mirën asaj,për shkak të pasurisë përrallore që ajo zotëronte. Maria Antoneta ishte shumë e ashpër me popullin e saj, sepse që e vogël ajo ishte mësuar të ishte në qendër të vëmendjes. Gjithçka që ajo kishte përreth ishte vetëm ar e pasuri madhështore. Pastaj, edhe mosha kur ajo u bë mbretëreshë ishte shumë e vogël dhe nuk kishte mësuar shumë të sundonte. Në anën tjetër ishte edhe mamaja e saj,e cila ishte Maria Tereza e Austrisë që i thoshte vazhdimisht nëpërmjet letrave që po bënte gabime të mëdha duke shpenzuar për ballo e veshje ne vend qe te shpenzonte për popullin e saj që ishte në skamje totale. 23 milion banorë përbënte populli i saj, nga 25 milion banorë që kishte Franca në atë kohë. Djali i Maria Antonetës kishte lindur me një sëmundje, i cili në moshën 7-vjeçare vdiq, ndërsa motra e tij gëzonte shëndet të plotë. Para se ai të vdiste rënkonte shumë nga dhimbjet dhe një ditë kur ai ndodhej në shtrat i mbytur nga dhimbjet, populli hyri në oborrin e Versajës dhe filloi të thërriste me të madhe poshtë ballkonit të asaj dhome, mbretëreshën e tyre me shumë fuqi edhe pse po binte shi i rrëmbyer dhe bënte shumë ftohtë. Në një moment djali i saj filloi të thërriste të atin ndërkohë që mamaja e tij qëndronte afër tij, por ai donte vetëm Luigjin XVI. Aty Maria Antoneta u ndërgjegjësua. Nuk mund të arrinte ta besonte se as djali i saj nuk e donte më atë. E tronditur, ajo u çua dhe shkoi te ballkoni ku populli i saj po e thërriste. Ajo doli dhe iu përkul popullit të saj. I gjithë vendi ra në qetësi të plotë dhe askush nuk bënte zë. Më vonë ajo lindi një djalë tjetër që vazhdoi jetën normalisht. Maria Antoneta ishte një sundimtare jo e mirë, por një mama shembullore. Në vitet 1788-1789 Pallati i Versajës pësoi humbje të mëdha ekonomike. Populli u rebelua. Më 14 korrik 1789 populli shembi Bastijen, fortesën e mbushur me armë e monicione, e cila i dha fund Revolucionit Francez. Aty ata ngritën flamurin e sotëm francez(kuq,bardh,blu) dhe kjo datë festohet si festa e Pavarësisë në Francë.