Jump to content

Marrëveshja Schengen

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shtetet e Marrëveshjes Schengen.
Blu e errët: Anëtarët
Blu e hapur: Nënshkruar, por akoma e pa realizuar
E verdhë: Të interesuar për anëtarësim
Një kufi tipik "Schengen”, siç shihet këtu midis Bavarisë në Gjermani dhe Tirolit në Austri

Marrëveshja Schengen, është një iniciativë e shumë vendeve evropiane, të cilat nënshkruan një kontratë, që të heqin dorë nga kontrollet e qarkullimit të personave në kufijtë e tyre të përbashkët. Kjo marrëveshje vlen për shtetet e Bashkimit Evropian (me përjashtim të Mbretërisë së Bashkuar dhe Republikës së Irlandës), në Islandë, Norvegji, dhe pas vitit 2007 edhe në Zvicër.