Mbjellje

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Burrat duke mbjellur fara me dorë në vitet 1940

Mbjellje është procesi i mbjelljes së farave. Një zonë ose objekt që ka fara të mbjella në të do të përshkruhet si një zonë e mbjellë.

Bimët të cilat mbillen zakonisht[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndër kulturat kryesore të fushës, mbillet tërshëra, gruri dhe thekra, mbillen barëra dhe bishtajore dhe mbillet misri dhe soja. Në mbjellje, përdoren rreshta më të gjera (përgjithësisht 75 cm (30 in) ose më shumë), dhe qëllimi është që të kemi të saktë; edhe duke u ndarë ndërmjet farave individuale në rresht, mekanizma të ndryshëm janë krijuar për të numëruar farat individuale në intervale të sakta.

Thellësia e mbjelljes[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rreshta të rregullta misri në një fushë në Indiana

Në mbjellje, pak ose aspak tokë vendoset mbi fara, pasi farat përgjithësisht mund të mbillen në tokë duke ruajtur një thellësi mbjelljeje rreth 2-3 herë më të madhe se madhësia e farës.

Llojet dhe modelet e mbjelljes[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për mbjelljen me dorë ekzistojnë disa lloje mbjelljeje; këto përfshijnë:[1]

  • Mbjellje e sheshtë
  • Mbjellje kurrizore
  • Mbjellje me shtrat të gjerë

Së bashku me këto lloje mund të përdoren disa modele për mbjellje; kjo përfshin:

  • Rreshtat e rregullt
  • Rreshtat që janë të prerë në rreshtat çift (në mënyrë që farat të jenë
  • Modeli i rrjetës simetrike - duke përdorur modelin e përshkruar në Kopshti i Kirit të vendosur në një model të kryqëzuar). Kjo metodë është shumë më e mirë, pasi mund të bjerë më shumë dritë mbi fidanët kur dalin.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Nabin, Farhad. "Beds or flat-planting for southern wheat crops" (në anglisht). academia.edu. Marrë më 4 qershor 2015.