Jump to content

Mbretëria e Inkasve

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Harta e shtrirjes së Mretërisë Inke

Mbretëria e Inkëve dhe imazhi i parë i Inca në Evropë, Pedro Cieza de León, Cronica del Peru, 1553

Riorganizimin dhe formimin[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pachacuti riorganizuar mbretërinë e Cusco në Tahuantinsuyu, e cila përbëhej nga një qeveri qendrore me Inca në krye të saj dhe katër qeveritë provinciale me udhëheqës të fuqishëm: Chinchasuyu (NW), Antisuyu (NE), Kuntisuyu (SW) dhe Qullasuyu (SE). Pachacuti mendohet të ketë ndërtuar Machu Picchu, ose si një shtëpi familje ose tërheqje të verës, edhe pse ai mund të ketë qenë një stacion bujqësore.

Pachacuti dërgoi emisarë në rajonet ai donte në perandorinë e tij dhe i çuan në atë raporton për organizimin politik, forca ushtarake dhe pasuri. Ai pastaj i dërgoi mesazhe të udhëheqësve të tyre extolling përfitimet e bashkimit perandorinë e tij, duke u ofruar atyre paraqet të mallrave luksoze të tilla si tekstile me cilësi të lartë dhe duke premtuar se ata do të jenë materialisht më të pasur si subjekte të tij.

Më të pranuar sundimin e Inca si aktit të kryer dhe rënë dakord në mënyrë paqësore. Refuzimi për të pranuar sundimin Inca rezultoi në pushtimin ushtarak. Pas pushtimit krerët lokalë u ekzekutuan. Fëmijët e kryetarit të sinagogës u sollën në Cusco për të mësuar në lidhje me sistemet e administrimit Inca, pastaj kthehet për të sunduar tokat e tyre amtare. Kjo e lejoi Inca të indoktrinojnë ata në fisnikëria Inca dhe, me fat, martohen vajzat e tyre në familje në qoshet e ndryshme të perandorisë

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

"Guaman Poma - El Primer Nueva Corónica Y Buen Gobierno"