Jump to content

Melodia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një bar nga Fuga Nr. 17 e J. S. Bach në A-flat, BWV 862, nga The Well-Tempered Clavier (Pjesa I), një shembull i kundërpushimit. Dy zërat (meloditë) në çdo staf mund të dallohen nga drejtimi i rrjedhave dhe trarëve.

Një melodi (nga greqishtja melōidía, "kënduar"),[1] gjithashtu ose rresht, është një vazhdimësi lineare e toneve muzikore që dëgjuesi i percepton si një entitet i vetëm. Në kuptimin e saj më të drejtpërdrejtë, një melodi është një kombinim i lartësisë dhe ritmit, ndërsa më figurativisht, termi mund të përfshijë elementë të tjerë muzikorë si ngjyra tonale. Është shoqërimi i planit të parë në sfond. Një rresht ose një pjesë nuk duhet të jetë një melodi në plan të parë.

Meloditë shpesh përbëhen nga një ose më shumë fraza ose motive muzikore dhe zakonisht përsëriten përgjatë një kompozimi në forma të ndryshme. Meloditë mund të përshkruhen gjithashtu nga lëvizja e tyre melodike ose lartësitë ose intervalet midis lartësive (kryesisht të lidhura ose të shkëputura ose me kufizime të mëtejshme), diapazoni i lartësisë, tensioni dhe çlirimi, vazhdimësia dhe koherenca, kadenca dhe forma.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Stampa:LSJ.