Jump to content

Menorka

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Menorka ose Minorka (nga latinishtja: Insula Minor, përkthyer 'ishull më i vogël', më vonë Minorika) është një nga ishujt Baleare që ndodhet në Detin Mesdhe dhe që i përket Spanjës. Emri i saj rrjedh nga madhësia e saj, duke e krahasuar atë me Majorkan aty pranë. Kryeqyteti i saj është Mahón, i vendosur në skajin lindor të ishullit, megjithëse Menorka nuk është një provincë dhe formon një bashkim politik me ishujt e tjerë në arkipelag. Ciutadella dhe Mahón janë portet kryesore dhe qytetet më të mëdha. Porti i Mahonit është porti i dytë më i madh natyror në botë.

Menorka kishte një popullsi prej 96,733 njerëzish në regjistrimin e 1 janarit 2021, që u rrit në një total zyrtar të vlerësuar prej 99,005 njerëzish në 1 janar 2023. Ndodhet 39°47' deri në 40°00'N, 3°52' deri në 4°24'L. Pika e saj më e lartë, e quajtur El Toro (nga katalanishtja "turó" që do të thotë kodër), është 358 metra mbi nivelin e detit.