Jump to content

Metaliku

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Metaliku është monedhë e shtypur gjatë kohës romake në viset ilire e që më vonë është përdorur edhe dekorimin e nuseve.

Ndër metalikët më të njohur të kësaj kohe janë seria e matalikëve Dardanici dhe Metalli Vilpiani.

Përndyshe me fjalën metalikë gjerë në vitet e para luftës së dytë botërore janë thirrur monedhat e ndryshme[1] dhe pas luftës së dytë botërore kjo fjalë është përdorur për copa dekoracioni të nuseve ku nënkuptohej lira, dy lirshi dhe pesë lirshi, metalikë të arit.[2]Burimi i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Kënga : Metalikun ta kam dhanë mos me harru
  2. ^ Në hapsirat shqiptare në veri (Gajkovë) nuseve ju falin rrethi i ngusht metalikë ari të shtypur nga vende të ndryshme, zakonisht në treg gjenden ato austriake. Më 2006, 1 lirë=200 euro