Mëhilli

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Mikaili)
Shko te: navigacion, kërko
Shën Mëhilli

Kryeëngjëll Shën Mëhilli ("kush është si Perëndia?", Hebraisht; Arabisht: ميخائيل, Mīkhā'īl) ose Mikaili është një kryeëngjëll në mësimet hebraike, të krishtera dhe islame. Katolikët, Ortodoksët, Anglikanët, dhe Luteranët i referohen atij si "Saint Michael Archangel" dhe gjithashtu si "San Mishel". Të krishterët ortodoksë i referohen atij si "Shën Mëhilli" ose thjesht "Kryeëngjëlli Mikael".

Mikaeli është përmendur tri herë në Librin e Danielit, një herë si një "princ i madh i cili qëndron pranë bijve të popullit tënd". Ideja se Mikaeli ishte avokati i hebrenjve u bënë aq popullore pavarësisht ndalimit Rabinikal kundër tërheqjes për engjëjt si ndërmjetës midis Perëndisë dhe popullit të tij,Mikaeli erdhi për të zënë një vend të caktuar në liturgjinë hebraike.

Mikaeli në Dhiatën e Re çon ushtrinë e Perëndisë kundër forcave të Satanit në Librin e Zbulesës, ku gjatë luftës në qiell ai mposht Satanin. Në Letrën e Palit Judenjve flitet në mënyrë specifike për t'iu referuar si "Kryeengjëlli Mikael". Kisha e krishterë për Mikaelin u shfaq në shekullin e 4, kur ai u pa për herë të parë si një engjëll i shërimit, dhe pastaj me kalimin e kohës si një mbrojtës dhe udhëheqësin e ushtrisë së Zotit kundër forcave të së keqes. Deri në shekullin e 6, rite të Kryeëngjëllit Mikael ishin përhapur si në Kishat Lindore dhe Perëndimore. Me kalimin e kohës, mësimet mbi Mikaelin filluan të ndryshojnë në mesin e besimeve të krishtera.