Jump to content

Mina detare

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
polake wz. 08/39 kontaktoni timen. Zgjatjet pranë majës së minierës, këtu me mbulesat e tyre mbrojtëse, quhen brirë Hertz, dhe këto shkaktojnë shpërthimin e minierës kur një anije përplaset me to.

Një minë detare është një eksploziv i pavarur i vendosur në ujë për të dëmtuar ose shkatërruar anijet sipërfaqësore ose nëndetëset. Ndryshe nga ngarkesat e thellësisë, minat depozitohen dhe lihen të presin derisa të shkaktohen nga afrimi ose kontakti me ndonjë anije ose një lloj të caktuar anijeje, të ngjashme me minat kundër personelit dhe kundër automjeteve. Minat detare mund të përdoren në mënyrë fyese, për të penguar lëvizjet e anijeve të armikut ose për të mbyllur anijet në një port; ose në mbrojtje, për të mbrojtur anijet miqësore dhe për të krijuar zona "të sigurta". Minat i lejojnë komandantit të forcës miniere të përqendrojë anijet luftarake ose mjetet mbrojtëse në zona pa mina duke i dhënë kundërshtarit tre zgjedhje: të ndërmarrë një përpjekje të shtrenjtë dhe që kërkon shumë kohë për pastrimin e minave, të pranojë viktimat e sfidimit të fushës së minuar ose të përdorë ujërat e paminuara ku përqendrimi më i madh të fuqisë së zjarrit të armikut do të haset.

Megjithëse e drejta ndërkombëtare kërkon që shtetet nënshkruese të deklarojnë zonat e minuara, vendndodhjet e sakta mbeten sekrete; dhe individët që nuk respektojnë nuk mund të zbulojnë shtrimin e minave. Ndërsa minat kërcënojnë vetëm ata që zgjedhin të përshkojnë ujërat që mund të minohen, mundësia e aktivizimit të një miniere është një dekurajues i fuqishëm për transportin detar. Në mungesë të masave efektive për të kufizuar jetëgjatësinë e secilës minierë, rreziku për transportin detar mund të mbetet shumë kohë pas përfundimit të luftës në të cilën u vendosën minat. Nëse nuk shpërthehen nga një fuze paralele në fund të jetës së tyre të dobishme, minat detare duhet të gjenden dhe të çmontohen pas përfundimit të armiqësive; një detyrë shpesh e zgjatur, e kushtueshme dhe e rrezikshme.

Minat moderne që përmbajnë eksplozivë të lartë të shpërthyer nga mekanizmat komplekse të siguresave elektronike janë shumë më efektive sesa minat e hershme të barutit që kërkojnë ndezje fizike. Minat mund të vendosen nga avionë, anije, nëndetëse ose notarë dhe varkëtarë individualë. Hedhja e minave është praktika e heqjes së minave detare shpërthyese, zakonisht nga një anije e projektuar posaçërisht e quajtur minahedhës, duke përdorur masa të ndryshme ose për të kapur ose për të shpërthyer minat, por ndonjëherë edhe me një avion të bërë për këtë qëllim. Ka edhe mina që lëshojnë një silurë në vend që të shpërthejnë vetë.