Miniera Qaf-Perollaj

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Miniera Qaf-Perollaj është një minierë e madhe e vendosur pranë fshatit ZogajShqipërinë veriore në Qarkun e Kukësit, 256 kilometres (159 mi) në verilindje të kryeqytetit, Tiranës. [1] Qaf-Perollaj përfaqëson një nga rezervat më të mëdha të kromit në Shqipëri dhe një nga më të mëdhenjtë në Evropë që ka rezerva të vlerësuara prej 0.433 milion ton xeheror të klasifikuar midis 30 dhe 34% metal kromi. Miniera është pjesë e Masivit të Tropojës, 440 square kilometres (170 sq mi) zonë e cila ka një trashësi shkëmbi 6 kilometres (3.7 mi) dhe 8 kilometres (5.0 mi) dhe përmban 286 depozita dhe dukuri të verifikuara të kromit.[2] Depozita është eksploruar në thellësi deri në 300 metres (980 ft) dhe rezervat gjeologjike arrijnë në 6.1 milion ton duke klasifikuar 26.48% metal kromi.[2]

Miniera Qaf-Perollaj filloi të funksionojë në vitin 1989. Prodhimi i përgjithshëm i kombinuar i xehes së kromit nga miniera midis 1989 dhe 2006 arriti në 40,000 ton. Niveli më i thellë i minierës është Niveli +565 i cili arrin një thellësi prej 370 metres (1,210 ft) Rezervat e xehes së kromit të minierës ndahen në dy kategori sipër dhe nën profilin 16. Rezervat e provuara të xehes të vendosura mbi Nivelin +565 arrijnë në 433,000 ton mineral të klasifikuar midis 30 dhe 34% metal kromi.[2] Rezervat e provuara të xehes të vendosura nën Nivelin +565 aktualisht nuk vlerësohen ose llogariten, por pritet të klasifikojnë 40% metal kromi.[2] Rezervat totale të minierës arrijnë në 0.433 milion ton mineral, të klasifikuar midis 30 dhe 34% metal kromi.[2] Miniera është privatizuar në 2004.

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ infomine
  2. ^ a b c d e Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura mete