Jump to content

Miniera e kripës Bochnia

Coordinates: 49°58′09″N 20°25′03″E / 49.96917°N 20.41750°E / 49.96917; 20.41750
Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Minierat mbretërore të kripës Wieliczka dhe Bochnia
UNESCO World Heritage Site
Referenca32

Miniera e kripës Bochnia (polonisht: kopalnia soli w Bochni) ndodhet në Bochnia, Poloni, është një nga minierat më të vjetra të kripës në botë dhe më e vjetra në Poloni.[1] Miniera u krijua midis shekujve XII-të dhe XIII-të pas zbulimit të kripës së parë në Bochnia dhe u bë pjesë e ndërmarrjes së minierave mbretërore żupy krakowskie (përpunimi i kripës në Kraków).

Miniera u mbyll disa kohë pas Luftës së Parë Botërore. Në vitin 1981 u shpall një monument i trashëgimisë. Vendi është një nga Monumentet Historike Kombëtare të Polonisë (Pomnik historii), siç është përcaktuar më 6 tetor 2000 nga Bordi Kombëtar i Trashëgimisë të Polonisë.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hyrja me kornizën Sutoris
Dhoma Ważyn
Kisha e Shën Kingi

Boshtet e minierës llogariten 4.5 kilometres (2.8 mi) në gjatësi dhe rreth 330–468 metra në thellësi nën sipërfaqe,në 16 nivele.

Në vitin 2013 miniera u shtuan në Listës së Vendeve të Trashëgimisë BotëroreUNESCO-s si një zgjerim i mbishkrimit të vitit 1978 të Minierës së kripës Wieliczka.[1]

Korridori i Gushtit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Korridori i Gushtit është rruga kryesore e komunikimit dhe transportit në minierë. Shkon nga lindja në perëndim të minierës, duke lidhur në vijë të drejtë skajet fundore të boshteve Campi dhe Sutoris. Është në një thellësi prej 176m nga maja e boshtit Sutoris dhe 212m duke numëruar nga maja e boshtit Campi. Korridori i Gushtit fillimisht u quajt Sobë e Gjatë (Piec Długi). Pjesa e saj e parë, që shtrihej midis rrëpirës Rabsztyn dhe një harkut Campi, u ndërtua në vitet 1723-1743, në përputhje me një projektim të Jan Gottfried Borlach. Arritjet e tij të mëdha ishin rregullimi i rrugëve në minierë, duke siguruar drejtimin dhe livrimin e tyre. Si rezultat i kësaj, gjatë dekadave të ardhshme, Korridori i Gushtit ishte në gjendje të arrijë një gjatësi prej gati 3 km (2 mi).

Dhomat e gërmuara, boshte dhe korridoret formojnë një qytet nëntokësor, i cili është i hapur për shikuesit. Dhoma më e madhe e dhomave të ruajtura është konvertuar në një sanatorium.

Dhoma Ważyn[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dhoma Ważyn u emërua pas emrit të administratorit (podżupek) Andrzej Ważyński. Thellësia e kësaj dhome, më e madhja në minierën e kripës Bochnia, është 248m; gjatësia e saj është 255m; gjerësia maksimale e saj është 14.4m; dhe lartësia maksimale është 7.2m. Dhoma nuk përdor shtyllat mbështetëse. Kripë nga dhoma Ważyn u nxor nga viti 1697 deri në vitet 1950. Për qëllime të krijimit të një sanatorium këto gropa të vjetra u zgjeruan me një makinë njësish ngarkuese-hedhëse (LHD). Këto punime u zhvilluan deri në vitin 1984.

Dhoma Ważyn ka një mikroklimë të posaçme, me një temperaturë të vazhdueshme mes 14–16 °C (57–61 °F), lagështi të lartë (rreth 70%) dhe jonizimit të favorshëm të ajrit të ngopur me klorur natriumi dhe mikroelemente të vlefshme, si magnez, mangan dhe kalcium. Ajri në dhomë e dallon veten nga pastërtia e tij. Dhoma është e pajisur me krevate: deri në 300 persona mund të flenë këtu. Pjesët e tjera të Dhomës Ważyn janë fusha për të luajtur volejboll, basketboll dhe hendboll, restorant, dhe objektet e konferencave.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

49°58′09″N 20°25′03″E / 49.96917°N 20.41750°E / 49.96917; 20.41750