Jump to content

Ministria e Arsimit dhe Shkencës (Maqedonia)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ministria e Arsimit dhe Shkencës është njëra nga ministritë e Qeverisë së Maqedonisë së Veriut, në bazë të nenit 23 të Ligjit të Organizimit dhe Veprimit të Organeve Shtetërore të Administratës (Gazeta Zyrtare e Maqedonisë së Veriut nr. 59/2000 nga 21. korrik 2000). Ministria bën punën lidhur me:

 • edukimin dhe/ose arsimimin e çdo lloji ose tipi
 • organizimin, financimin, zhvillimin dhe përmirësimin e edukimit, arsimit dhe shkencës
 • edukimin dhe arsimimin e fëmijëve të punëtorëve maqedonas në vendet e huaja
 • verifikimet e ndryshme, të profesioneve dhe/ose profileve në fushën e arsimit
 • standardeve të nxënësve dhe studentëve"
 • përparimet teknologjike, AT, sistemet e informacionit, dhe të kulturës teknike
 • bashkëpunimin ndërkombëtar, shkencor dhe/ose teknike, etj.

Si sektore të Ministrisë, ekzistojnë institucionet e mëposhtme:

 • Zyrat e Shërbimeve Pedagogjike
 • Byroja për Zhvillimin e Arsimit
 • Autoriteti për zhvillimin dhe përmirësimin e arsimit në gjuhët etnike
 • Inspektorati Kombëtar i Arsimit[1]

Ministra[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Portreti Emri
(lindur-vdekur)
Fillimi i mandatit Përfundimi i mandatit Ditët në qeverisje Partia/Koalicioni Qeveria
Arsimit (1991–2000)
1 Dimitar Dimitrov

(b. 1937)

20 March 1991 5 September 1992 535 Independent First Government of Macedonia in 1991
2 Dimitar Bajaldžiev

(b. 1932)

5 September 1992 20 December 1994 836 SDSM Second Government of Macedonia in 1992
3 Emilija Simoska
20 December 1994 23 February 1996 430 SDSM Third Government of Macedonia in 1994
4 Sofija Todorova

(b. 1947)

23 February 1996 30 November 1998 1011 Independent Third Government of Macedonia in 1994
5 Nenad Novkovski

(b. 1958)

30 November 1998 28 December 1999 393 VMRO-DPMNE Fourth Government of Macedonia in 1998
6 Gale Galev

(b. 1943)

28 December 1999 31 July 2000 216 Independent Fourth Government of Macedonia in 1998
Shkencës (1991–2000)
1 Georgi Efremov

(b. 1932)

20 March 1991 5 September 1992 535 Independent First Government of Macedonia in 1991
2 Asllan Selmani

(1945–2011)

5 September 1992 20 December 1994 836 Independent Second Government of Macedonia in 1992
3 Sofija Todorova

(b. 1947)

20 December 1994 23 February 1996 430 Independent Third Government of Macedonia in 1994
(2) Asllan Selmani
(1945–2011)
(2nd mandate)
23 February 1996 30 November 1998 1011 Independent Third Government of Macedonia in 1994
4 Merie Rushani

(b. 1958)

30 November 1998 28 December 1999 393 PDSH Fourth Government of Macedonia in 1998
5 Nenad Novkovski

(b. 1958)

28 December 1999 31 July 2000 216 Independent Fourth Government of Macedonia in 1998
Arsimit dhe Shkencës (2000–tani)
1 Gale Galev

(b. 1943)

31 July 2000 1 November 2000 93 Independent Fourth Government of Macedonia in 1998
2 Nenad Novkovski

(b. 1958)

1 November 2000 1 November 2001 365 Independent Fourth Government of Macedonia in 1998
3 Azis Pollozhani

(b. 1957)

1 November 2001 27 August 2006 1760 BDI Fifth Government of Macedonia in 2002
4 Sulejman Rushiti

(b. 1972)

27 August 2006 27 July 2008 700 PDSH Sixth Government of Republic of Macedonia in 2006
5 Pero Stojanovski

(b. 1970)

27 July 2008 10 July 2009 348 VMRO-DPMNE Seventh Government of Macedonia in 2008
6 Nikola Todorov

(b. 1979)

10 July 2009 5 June 2011 695 VMRO-DPMNE Seventh Government of Macedonia in 2008
7 Panche Kralev

(b. 1981)

28 July 2011 present VMRO-DPMNE Eight Government of Macedonia in 2011
8 Spiro Ristovski VMRO-DPMNE Ninth Government of Macedonia in 2013
8 Abdylaqim Ademi DUI

Tenth Government of Macedonia in 2014

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]