Jump to content

Ministria e Mbrojtjes (Kroaci)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Flamuri Detar i Ministrisë së Mbrojtjes Kroate.

Ministria e Mbrojtjes e Republikës së Kroacisë (kroatisht: Ministarstvo obrane Republike Hrvatske ose MORH) është ministria në Qeverinë e Kroacisë e cila është përgjegjëse për ushtrinë e vendit. Është ministria e mbrojtjes e Kroacisë. Ministria u krijua në vitin 1990.

Struktura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Elementet në strukturën e ministrisë janë:

 • Ministër i Mbrojtjes dhe Zëvendësministër
 • Kabineti i ministrit
 • Kryesekretariati
  • Sektori për Çështjet Administrative dhe Juridike
 • Shtabi i Përgjithshëm i Forcave të Armatosura Kroate
 • Inspektorati i Mbrojtjes
 • Agjencia e Sigurisë dhe Inteligjencës Ushtarake
 • Sektori i Pavarur për Prokurimin Publik
 • Departamenti i Pavarur për Çështje Publike dhe Botime
 • Seksioni i Pavarur për Auditimin e Brendshëm
 • Departamenti i Pavarur për Trafikun Ajror Ushtarak
 • Departamenti i Pavarur për Mbështetjen e Ordinerëve Ushtarake në Kroaci
 • Drejtoria e Politikave të Mbrojtjes dhe Ndihmësministri i caktuar
  • Sektori i Politikës së Mbrojtjes
  • Sektori i Bashkëpunimit Ndërkombëtar të Mbrojtjes dhe Sigurisë
 • Drejtoria e Burimeve Njerëzore dhe Ndihmësministri i caktuar
  • Sektori i Menaxhimit të Burimeve Njerëzore
  • Sektori i Mbështetjes së Menaxhimit të Burimeve Njerëzore
 • Drejtoria e Burimeve Materiale dhe Ndihmësministri i caktuar
  • Sektori i armatimit
  • Sektori i Pronave, Mbrojtjes së Mjedisit dhe Ndërtimit
 • Drejtoria e Sistemeve Informative, Financave dhe Buxhetit dhe Ndihmësministri i caktuar
  • Sektori për Sistemet e Komunikimit të Informacionit
  • Sektori i Analizës së Programit, Financave dhe Buxhetit

Lista e ministrave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Stampa:Officeholder table end

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Portrait Minister of Defence Mori detyrën U largua nga zyra Koha në zyrë Partia Kabineti
1
Petar Kriste [hr]
Kriste, PetarPetar Kriste [hr]
(born 1936)
30 May 199024 August 1990Gabim: Neojitet vit, muaj, datë e vlefshmeHDZMesić
2
Martin Špegelj
Špegelj, MartinMartin Špegelj
(1927–2014)
24 August 19902 July 1991Gabim: Neojitet vit, muaj, datë e vlefshmeHDZManolić
3
Šime Đodan
Đodan, ŠimeŠime Đodan
(1927–2007)
2 July 199117 July 1991Gabim: Neojitet vit, muaj, datë e vlefshmeHDZManolić
4
Luka Bebić
Bebić, LukaLuka Bebić
(born 1937)
17 July 199118 September 1991Gabim: Neojitet vit, muaj, datë e vlefshmeHDZGregurić
5
Gojko Šušak
Šušak, GojkoGojko Šušak
(1945–1998)
18 September 19913 May 1998 †Gabim: Neojitet vit, muaj, datë e vlefshmeHDZGregurić
Šarinić
Valentić
Mateša
6
Andrija Hebrang
Hebrang, AndrijaAndrija Hebrang
(born 1946)
14 May 199812 October 1998Gabim: Neojitet vit, muaj, datë e vlefshmeHDZMateša
7
Pavao Miljavac
Miljavac, PavaoPavao Miljavac
(1953–2022)
14 October 199827 January 2000Gabim: Neojitet vit, muaj, datë e vlefshmeHDZMateša
8
Jozo Radoš
Radoš, JozoJozo Radoš
(born 1956)
28 January 20005 July 2002Gabim: Neojitet vit, muaj, datë e vlefshmeHSLSRačan I
9
Željka Antunović*
Antunović, ŽeljkaŽeljka Antunović*
(born 1955)
30 July 200223 December 2003Gabim: Neojitet vit, muaj, datë e vlefshmeSDPRačan II
10
Berislav Rončević
Rončević, BerislavBerislav Rončević
(born 1960)
23 December 200312 January 2008Gabim: Neojitet vit, muaj, datë e vlefshmeHDZSanader I
11
Branko Vukelić
Vukelić, BrankoBranko Vukelić
(1958–2013)
12 January 200829 December 2010Gabim: Neojitet vit, muaj, datë e vlefshmeHDZSanader II
Kosor
12
Davor Božinović
Božinović, DavorDavor Božinović
(born 1961)
29 December 201023 December 2011Gabim: Neojitet vit, muaj, datë e vlefshmeHDZKosor
13
Ante Kotromanović
Kotromanović, AnteAnte Kotromanović
(born 1968)
23 December 201122 January 2016Gabim: Neojitet vit, muaj, datë e vlefshmeSDPMilanović
14
Josip Buljević [hr]
Buljević, JosipJosip Buljević [hr]
(born 1971)
22 January 201619 October 2016Gabim: Neojitet vit, muaj, datë e vlefshmeHDZOrešković
15
Damir Krstičević*
Krstičević, DamirDamir Krstičević*
(born 1969)
19 October 20168 May 2020Gabim: Neojitet vit, muaj, datë e vlefshmeHDZPlenković I
16
Dominik Livaković
Livaković, DominikDominik Livaković
(born 1995)
23 July 2020IncumbentGabim: Neojitet vit, muaj, datë e vlefshme**Croatia national football teamCabinet of Luka Modrić