Jump to content

Ministria e mbrojtjes

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ministria e Mbrojtjes Astana

Një ministri e mbrojtjes, e njohur gjithashtu si një departament i mbrojtjes, është një emër i përdorur shpesh për pjesën e një qeverie përgjegjëse për çështjet e mbrojtjes, që gjendet në shtetet ku qeveria është e ndarë në ministri ose departamente. Një departament i tillë zakonisht përfshin të gjitha degët e ushtrisë dhe zakonisht kontrollohet nga një ministër i mbrojtjes, ministër i mbrojtjes ose sekretar i mbrojtjes.

Historikisht, departamente të tilla u referuan si një ministri e luftës ose departamenti i luftës, megjithëse departamente të tilla përgjithësisht kishin autoritet vetëm mbi ushtrinë e një vendi, me një departament të veçantë që drejtonte degët e tjera ushtarake. Para Luftës së Dytë Botërore, shumica e "ministrive të luftës" ishin ministri të ushtrisë, ndërsa marina dhe forcat ajrore, nëse ekzistonin si degë më vete, kishin departamentet e tyre. Deri në vitin 1953, për shembull, Bashkimi Sovjetik kishte një "ministri të luftës" së bashku me një "ministri të marinës".

Tendenca për të konsoliduar dhe riemërtuar këto departamente dhe për të bashkërenduar deri atëherë kryesisht komponentë të veçantë të mbrojtjes (ajrore, tokësore, detare) lindi pas Luftës së Dytë Botërore.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]