Mioziti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Myositis është term që përdoret dhe përshkruan ndezjen apo inflamacionin e muskujve. Këto mund të kenë shkaqe të ndryshme: sëmundje trashëguese, infeksione të ndryshme (viruse, baktere, parazitë), çrregullim të sistemit të imunitetit (alergji, sëmundje autoimunologjike), substanca toksike. Materia dëmtuese i arrin muskujt nëpërmjet të plagëve të hapura ose mundet ti arrij ato nëpërmjet të gjakut.

Klasifikimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Myositis trashëgues
  • Fibrodysplasia ossificans progressiva
 • Myositis viral
  • Myositis epidemica
 • Myositis nga bakteret
  • Lepra
  • Sifiliz
  • Tetanus
  • Staphylococcen, etj.
 • Myositis parazitar
  • Sarkosporidiosis
  • Schistosomiasis ose bilharzia
  • Trichinella
  • Cestoda
 • Myositis autoimun
  • Dermatomyositis
  • Polymyositis
  • Myositis eosinophilica (Myositis i muskujve të përtypjes)
 • Myositis toksik
  • Medikamente
 • Myositis pa arsye të njohur
  • Myositis myoglobinurica