Jump to content

Miqësia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një grup gjermanësh në Allas Sea Pool, Helsinki, Finlandë. Udhëtimi së bashku jashtë vendit është një tregues i fortë i miqësisë.

Miqësia është një marrëdhënie dashurie e ndërsjellë midis njerëzve. Është një formë më e fortë e lidhjes ndërpersonale sesa një "njohje" ose një "shoqëri", si për shembull një shok klase, fqinj, bashkëpunëtor ose koleg.

Në disa kultura, koncepti i miqësisë është i kufizuar në një numër të vogël marrëdhëniesh shumë të thella; në të tjera, si në SHBA dhe Kanada, një person mund të ketë shumë miq dhe ndoshta një marrëdhënie më intensive me një ose dy persona, të cilët mund të quhen miq të mirë ose miq më të mirë. Terma të tjerë bisedor përfshijnë besties ose Best Friends Forever (BFFs). Megjithëse ka shumë forma miqësie, disa prej të cilave mund të ndryshojnë nga vendi në vend, disa karakteristika janë të pranishme në shumë lidhje të tilla. Karakteristika të tilla përfshijnë zgjedhjen për të qenë me njëri-tjetrin, shijimin e kohës së kaluar së bashku dhe aftësinë për t'u përfshirë në një rol pozitiv dhe mbështetës për njëri-tjetrin.

Ndonjëherë miqtë dallohen nga familja, si në thënien "miqtë dhe familja", dhe ndonjëherë nga të dashuruarit (p.sh. "dashnorët dhe miqtë"), megjithëse linja është e paqartë me miqtë me përfitime. Në mënyrë të ngjashme, zona e miqve është një term për kur dikush është i kufizuar nga ngritja në statusin e dashnorit, prandaj emri (shih gjithashtu Dashuria e pakërkuar).

Miqësia është studiuar në fusha akademike, si komunikimi, sociologjia, psikologjia sociale, antropologjia dhe filozofia. Janë propozuar teori të ndryshme akademike të miqësisë, duke përfshirë teorinë e shkëmbimit shoqëror, teorinë e barazisë, dialektikën relacionale dhe stilet e lidhjes.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]