Jump to content

Mitologjia e krishterë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shën Gjergji dhe Dragoi nga Gustave Moreau, 1889–90.

Mitologjia e krishterë është trupi i miteve të lidhura me krishtërimin. Termi përfshin një shumëllojshmëri të gjerë legjendash dhe tregimesh, veçanërisht ato që konsiderohen si tregime të shenjta. Temat dhe elementet mitologjike ndodhin në të gjithë literaturën e krishterë, duke përfshirë mitet e përsëritura si ngjitja e një mali, axis mundi, mitet e luftimit, zbritja në botën e nëndheshme, tregimet e një perëndie që po vdes dhe po ngrihet, një mit përmbytjeje, histori rreth themelimit të një fis ose qytet, dhe mite për heronjtë (ose shenjtorët) e mëdhenj të së kaluarës, parajsat dhe vetëflijimin.

Autorë të ndryshëm e kanë përdorur gjithashtu për t'iu referuar elementeve të tjera mitologjike dhe alegorike që gjenden në Bibël, si historia e Leviathanit. Termi është aplikuar për mitet dhe legjendat nga Mesjeta, si historia e Shën Gjergjit dhe Dragoit, tregimet e Mbretit Artur dhe Kalorësit e tij të Tryezës së Rrumbullakët dhe legjendat e Parsivalit. Shumë komentues e kanë klasifikuar poemën epike të John Miltonit Paradise Lost si një vepër të mitologjisë së krishterë. Termi është përdorur gjithashtu për tregimet moderne që rrotullohen rreth temave dhe motiveve të krishtera, të tilla si shkrimet e C. S. Lewis, J. R. R. Tolkien, Madeleine L'Engle dhe George MacDonald.

Gjatë shekujve, krishterimi është ndarë në shumë besime. Jo të gjitha këto emërtime mbajnë të njëjtin grup tregimesh të shenjta tradicionale. Për shembull, librat e Biblës të pranuara nga Kisha Katolike Romake dhe kishat ortodokse lindore përfshijnë një sërë tekstesh dhe tregimesh (të tilla si ato të transmetuara në Librin e Judithit dhe Librin e Tobitit) që shumë besime protestante nuk i pranojnë si kanonike. .