Miu i murrmë i gjirizeve

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Miu i murrmë i gjirizeve
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Filumi:
Klasa:
Rendi:
Familja:
Gjinia:
Rattus

Kerr, 1792

Miu i murrmë i gjirizeve (Rattus norvegicus) është një nga gjitarët më të njohur në Europë. Ngjyra e gëzofit është e ndryshueshme, por zakonisht është e murrme dhe me shkëlqim. Dëmton të mbjellat dhe është bartës i shumë sëmundjeve të trasmetueshme tek njerëzit dhe tek kafshët. Ai është shumë pjellor dhe përshtatet lehtësisht ndaj ndryshimeve të mjedisit. Ky lloj gjitari mund të ngatërrohet lehtë me Miun e Zi (Rattus rattus) veçanërisht në jug. Kjo specie është më e pranishme në zonat e ngrohta dhe mund të ketë ngjyra të ndryshme pavarësisht nga emri.[1]

Statusi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nuk ka kërcënime madhore ndaj kësaj specieje. Meqënëse konsiderohet infekstues, popullatat e tij mbahen nën kontroll nga organet e shëndetësisë.

Përhapja dhe habitati[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndonëse origjinën e ka nga Azia, ky mi është shpërndarë prej andej në të gjithë botën. Gjendet me shumicë në vendet e Europës Qëndrore dhe Veriore dhe mund të ndeshet në të gjithë rajonin tonë. Jeton kudo ku është njeriu dhe preferon zonat rurale dhe urbane.

Ushqimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ha gjithçka, konsumon çdo gjë të tretshme.

Sjellja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Miu është një kafshë e shoqërueshme. Ai lëviz gjatë natës, është notar dhe gërmues i mirë. Folenë e ndërton me barëra, mbeturina e materiale të ngjashme, në vrimë ose në zgavër.

Cikli i jetës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pjell deri në 5 herë në vit. Bën deri në 12 të vegjël, të cilët maturohen mbas 3-4 muajsh. Jetëgjatësia arrin deri në 3 vjet.

Zëri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gërvimë

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ All Along the Watchtowers