Jump to content

Mizuame

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Mizuame

Mizuame (水飴) është një ëmbëlsues nga Japonia që përkthehet fjalë për fjalë në "karamele uji".

Një lëng i qartë, i trashë, ngjitës, bëhet duke e kthyer amidonin në sheqerna. Mizuame i shtohet wagashi për t’i dhënë atyre një shije, të hahet në mënyra të ngjashme me mjaltin, dhe mund të jetë një përbërës kryesor në ëmbëlsirat. Mizuame është prodhuar në një mënyrë shumë të ngjashme me shurupin e misrit dhe është shumë e ngjashme në shije.

Dy metoda janë përdorur për të kthyer amidonin në sheqerna. Metoda tradicionale është marrja e orizit glutinoz të përzier me malto dhe le të zhvillohet procesi natyror enzimatik, duke e kthyer amidonin në shurup. Metoda e dytë dhe më e zakonshme përdor patatet ose patatet e ëmbla si burim amidoni, dhe acidin e shtuar, siç janë acidet klorhidrike, sulfurike ose nitrike. Nëse bëhet me metodën e parë, produkti përfundimtar, i njohur si mugi mizuame (麦 水 飴), konsiderohet më shumë aromatizues sesa versioni i patates.