Jump to content

Mjeku i murtajës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Gdhendja e bakrit e Doktor Schnabel (d.m.th. Dr. Sqepi), një doktor i murtajës në Romën e shekullit të shtatëmbëdhjetë, rreth vitit 1656

Mjeku i murtajës ishte një mjek që trajtonte viktimat e murtajës bubonike.[1] Në kohën e epidemisë, këta mjekë u punësuan posaçërisht nga qytetet ku murtaja kishte zënë. Meqenëse qyteti po paguante rrogën, ata i trajtonin të gjithë, të pasur apo të varfër.[2]

Sidoqoftë, disa mjekë të murtajës ishin të njohur për të paguar pacientët dhe familjet e tyre pagesa shtesë për trajtime speciale ose kurim të rrejshëm.[3] Në mënyrë tipike, ata nuk ishin aspak mjekë ose kirurgë me përvojë; përkundrazi, ata shpesh ishin ose mjekë të nivelit të dytë të paaftë për të drejtuar një praktikë të suksesshme mjekësore ose mjekë të rinj që kërkonin të vendoseshin në industri.[1] Ata rrallë shëronin pacientët e tyre; përkundrazi, ata shërbyen për të regjistruar një numër të njerëzve të kontaminuar për qëllime demografike.

Mjekët e murtajës me anë të besëlidhjes së tyre trajtuan pacientët me plagë dhe njiheshin si mjekë bashkiakë ose "mjekë të murtajës në komunitet", ndërsa "mjekët e përgjithshëm" ishin mjekë të veçantë dhe të dy mund të ishin në të njëjtin qytet apo qytet të Evropës në të njëjtën kohë.[1][4][5][6] Në Francë dhe Holandë, mjekët e murtajës shpesh kishin mungesë trainimi mjekësor dhe quheshin "empirikë". Në një rast, një mjek i murtajës kishte qenë një shitës frutash para punësimit të tij si mjek.

Në shekujt 17, 18 dhe 19, disa mjekë mbanin një maskë në formë sqepi, e cila ishte e mbushur me sende aromatike. Maska u krijuan për t'i mbrojtur ata nga ajri i guximshëm, i cili (sipas teorisë tani të vjetëruar miazmatike të sëmundjes) shihej si shkaku i infeksionit. Dizajni i këtyre rrobave i është atribuar Charles de Lorme, mjekut kryesor të Louis XIII.[7]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Epidemia e parë evropiane e murtajës bubonike daton nga mesi i shekullit të 6-të dhe quhet Murtaja e Justinianit.[8] Epidemia më e madhe e murtajës ishte Vdekja e zezë në Evropë në shekullin e 14-të. Humbjet e mëdha të njerëzve në një qytet krijuan një katastrofë ekonomike, kështu që mjekët e murtajës në komunitet u konsideruan mjaft të vlefshme dhe u jepeshin privilegje të veçanta; për shembull, mjekët e murtajës u lejuan lirshëm të kryejnë autopsi për të hulumtuar një kurë për murtajën.[9]

Në disa raste, mjekët e murtajës ishin aq të vlefshëm sa kur Barcelona dërgoi dy në Tortosa në vitin 1650, të jashtëligjshëm i kapi ata në rrugë dhe kërkuan një shpërblim. Barcelona pagoi për lirimin e tyre.[5] Qyteti i Orvietos punësoi Matteo fu Angelo në vitin 1348 për katër herë më shumë se norma normale e një mjeku me 50 florin në vit.[5] Papa Klementi VI punësoi disa mjekë shtesë të murtajës gjatë Vdekjes së Zezë për të marrë pjesë te njerëzit e sëmurë të Avignon. Nga 18 mjekë në Venecia, vetëm një kishte mbetur deri në vitin 1348: pesë kishin vdekur nga murtaja, dhe 12 ishin të humbur dhe mund të kenë ikur.[10]

Shënimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b c Cipolla 1977, f. 65.
 2. ^ Cipolla 1977, f. 68.
 3. ^ Rosenhek, Jackie (tetor 2011). "Doctors of the Black Death". Doctor's Review (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2014-05-06. Marrë më 2014-05-06.
 4. ^ Ellis, Oliver C., A History of Fire and Flame 1932 , Kessinger Publishing, 2004, p. 202. ISBN 1-4179-7583-0
 5. ^ a b c Byrne (Daily), p. 169
 6. ^ Simon, Matthew, Emergent Computation: emphasizing bioinformatics, Publisher シュプリンガー・ジャパン株式会社, 2005, p. 3. ISBN 0-387-22046-1
 7. ^ "The "Science" Behind Today's Plague Doctor Clothes". Gizmodo (në anglisht). qershor 2017. Arkivuar nga origjinali më 2017-08-09. Marrë më 2017-08-09.
 8. ^ Gordon, Benjamin Lemer, Medieval and Renaissance medicine, Philosophical Library, 1959. p. 471
 9. ^ Wray, Shona Kelly (2009). Communities and Crisis: Bologna During the Black Death (në anglisht). BRILL. ISBN 90-04-17634-9.
 10. ^ Byrne, 168

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burime parësore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burime dytësore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Bauer, S. Wise, The Story of the World Activity Book Two: The Middle Ages : From the Fall of Rome to the Rise of the Renaissance, Peace Hill Press, 2003, ISBN 0-9714129-4-4
 • Byrne, Joseph Patrick, Daily Life during the Black Death, Greenwood Publishing Group, 2006, ISBN 0-313-33297-5
 • Byrne, Joseph Patrick, Encyclopedia of Pestilence, Pandemics, and Plagues, ABC-Clio, 2008, ISBN 0-313-34102-8
 • Cipolla, Carlo M. (1977). "The Medieval City". përmbledhur nga Miskimin, Harry A. (red.). A Plague Doctor (në anglisht). Yale University Press. fq. 65–72. ISBN 978-0-300-02081-6.
 • Fee, Elizabeth, AIDS: the burdens of history, University of California Press, 1988, ISBN 0-520-06396-1
 • Haggard, Howard W., From Medicine Man to Doctor: The Story of the Science of Healing, Courier Dover Publications, 2004, ISBN 0-486-43541-5
 • Gottfried, Robert S. (1983). The Black Death: natural and human disaster in medieval Europe (në anglisht). Simon & Schuster. fq. 126–28.
 • Heymann, David L., The World Health Report 2007: a safer future : global public health security in the 21st century, World Health Organization, 2007, ISBN 92-4-156344-3
 • Kenda, Barbara, Aeolian winds and the spirit in Renaissance architecture: Academia Eolia revisited, Taylor & Francis, 2006, ISBN 0-415-39804-5
 • O'Donnell, Terence, History of Life Insurance in its Formative Years, American Conservation Company, 1936
 • Pommerville, Jeffrey, Alcamo's Fundamentals of Microbiology, Jones & Bartlett Learning, 2010, ISBN 0-7637-6258-X
 • Reading, Mario, The Complete Prophecies of Nostradamus, Sterling Publishing (2009), ISBN 1-906787-39-5
 • Stuart, David C., Dangerous Garden: the quest for plants to change our lives, Frances Lincoln ltd, 2004, ISBN 0-7112-2265-7
 • Wray, Shona Kelly (2 qershor 2009). Communities and Crisis: Bologna during the Black Death (në anglisht). Brill Publishers. fq. 312. ISBN 978-90-04-17634-8.
 • Fitzharris, Lindsey. "Behind the Mask: The Plague Doctor." The Chirurgeons Apprentice. Web. 6 May 2014.
 • Rosenhek, Jackie. "Doctor's Review: Medicine on the Move." Doctor's Review. Web. May 2011.