Mjellma e zezë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Mjellma e zezë (Cygnus atratus) është një shpend uji i madh, një specie mjellme e cila shumohet kryesisht në rajonet juglindore dhe jugperëndimore të Australisë. Brenda Australisë, mjellma e zezë është nomade, me modele të çrregullta të migrimit të varura nga kushtet klimatike. Është një zog i madh me pendë kryesisht të zeza dhe një sqep të kuq. Është një mbarështues monogam, me të dy partnerët që ndajnë detyrat e inkubacionit dhe detyrat e rritjes së mjellmave të reja.

Mjellma e zezë u prezantua në vende të ndryshme si një zog dekorativ në vitet 1800, por ka arritur të shpëtojë dhe të krijojë popullata të qëndrueshme. E përshkruar shkencërisht nga natyralisti anglez John Latham në 1790, mjellma e zezë më parë ishte vendosur në një gjini monotipike, Chenopis. Mjellmat e zeza mund të gjenden vetëm, ose në kompani të lira që numërojnë në qindra apo edhe mijëra.[1] Është një zog i njohur në kopshtet zoologjike dhe koleksionet e shpendëve, dhe të ikurit ndonjëherë shihen jashtë kufijve të tyre natyrorë.

Ky zog është një simbol rajonal i Australisë Perëndimore, ku është vendas, dhe qytetit anglez të Dawlish, ku është një specie e futur.[2]

Përshkrim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pamje anësore e një të rrituri të pjekur që tregon qafën karakteristike "S".
Pranë Devonport, Tasmania me krahë të ngritur në një ekran agresiv që zbulon pendët e bardha të fluturimit.

Mjellmat e zeza janë kryesisht zogj me pendë të zezë, me pendë të bardha fluturimi. Sqepi është i kuqe i ndezur, me një shirit dhe majë të zbehtë; dhe këmbët janë gri në të zezë. Mjellmat meshkuj janë pak më të mëdhenj se mjellmat femra, me një sqep më të gjatë dhe më të drejtë. Mjellmat e reja janë në ngjyrë gri në kafe me pendë me tehe të zbehta.[1]

Mjellmat e zeza të pjekura kanë gjatësi rreth 110–142 centimetra (43–56 in) dhe masë 3.7–9 kilogram (8.2–19.8 lb). Hapja e krahëve të tyre shkon nga 1.6–2 metra (5.2–6.6 ft).[1][3] Qafa është e gjatë (relativisht ka qafën më të gjatë midis mjellmave) dhe e lakuar në një formë "S".

Mjellma e zezë lëshon një tingull zanor që ka një përhapje në një distancë të largët, i quajtur në ujë ose gjatë fluturimit, si një sërë notash të buta të këndimit. Gjithashtu mund të fishkëllejë, veçanërisht kur shqetësohet gjatë shumimit dhe folezimit.[1][4]

Kur notojnë, mjellmat e zeza mbajnë qafat e tyre të harkuara ose të ngritura dhe shpesh i mbajnë pendët ose krahët e ngritur në një pozicion agresiv. Gjatë fluturimit, një grup mjellmash të zeza formojnë një vijë ose formën e shkronjës V, me zogjtë individualë që fluturojnë fuqishëm me qafë të gjatë të valëzuar, krijojnë tinguj si fërshëllima me krahët e tyre dhe lëshojnë tinguj zanor si lehje, tingulli i fyellit ose i trumpetës, .[1]

Skeleti i mjellmës së zezë ( Muzeu i Osteologjisë).

Mjellma e zezë është ndryshe nga shpendët e tjerë australian, megjithëse në ndriçim të dobët dhe në distancë të gjatë mund të ngatërrohet me një patë harakë në fluturim. Sidoqoftë, mjellma e zezë mund të dallohet nga qafa e saj shumë më e gjatë dhe rrahjet më të ngadalta të krahëve.[5]

Një popullsi e mjellmave të zeza që ndodhen në Lakeland, Florida, ka prodhuar disa individë të cilët kanë një ngjyrë gri të ndotur në vend të ngjyrës së zezë.[6]

Marrëdhënia me njerëzit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Anijet e Willem de Vlamingh, me mjellma të zeza, në hyrje të lumit Swan, Australia Perëndimore (1696-1697).

Konservimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mjellma e zezë mbrohet në New South Wales, Australi sipas Aktit të Parqeve Kombëtare dhe Kafshëve të egra 1974 (s.5). Mjellma e Zezë mbrohet plotësisht në të gjitha shtetet dhe territoret e Australisë dhe nuk guxon të qëllohet. Isshtë vlerësuar si shqetësimi më i vogël në Listën e Kuqe të IUCN të Specieve të Kërcënuara.[7]

Australia indigjene[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Njerëzit Noongar të Jug-Perëndimit të Australisë e quajnë mjellmën e zezë Kooldjak përgjatë bregut perëndimor dhe jugperëndimor, Gooldjak në juglindje dhe nganjëherë quhet maali në shkollat gjuhësore.[8]

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b c d e Pizzey, G. (1984). A Field Guide to the Birds of Australia (në anglisht). Sydney: Collins. fq. 66. ISBN 0-00-219201-2.
  2. ^ Burim bosh (Ndihmë!)
  3. ^ Burim bosh (Ndihmë!)
  4. ^ Falla, R.A.; Sibson, R.B.; Turbott, E.G. (1981). The New Guide to the Birds of New Zealand and Outlying Islands (në anglisht). Auckland: Collins. fq. 80. ISBN 0-00-217563-0.
  5. ^ Waterfowl in New South Wales, op. cit.: 25, 37–39
  6. ^ Rousos, Rick (27 dhjetor 2002). "Mutant Swans Could Mean Hundreds of Dollars for City". The Lakeland Ledger (në anglisht). Marrë më 24 shtator 2021.
  7. ^ BirdLife International (2012). "Cygnus atratus". IUCN Red List of Threatened Species. 2012. Retrieved 26 November 2013.
  8. ^ Fraser, Gina (2015). A HERITAGE IN NAMES – the Origin and Meaning of Street and Place Names in the City of South Perth (PDF) (në anglisht). fq. 51.

  Punimet e cituara

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Commons-logo.svg Wikimedia Commons ka materiale multimediale në lidhje me: Cygnus atratus