Mjellmë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Mjellmë
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Filumi:
Klasa:
Rendi:
Familja:
Nënfamilja:
Gjinia:
Cygnus

Garsault, 1764

Mjellmat janë shpend të familjes Anatidae brenda gjinisë Cygnus. Familjarët më të afërt të mjellmave përfshijnë patat dhe rosat. Mjellmat janë grupuar me patat e lidhura ngushtë në nënfamiljen Anserinae ku formojnë fisin Cygnini. Ndonjëherë, ato konsiderohen si një nënfamilje e veçantë, Cygninae. Ka gjashtë specie të gjalla dhe shumë të zhdukura të mjellmave; përveç kësaj, ekziston një specie e njohur si mjellma e kozkorobës e cila nuk konsiderohet më një nga mjellmat e vërteta. Mjellmat zakonisht bashkohen për gjithë jetën, megjithëse divorci nganjëherë ndodh, veçanërisht pas dështimit të folezimit, dhe nëse një bashkëshort vdes, mjellma e mbetur do të marrë një tjetër. Numri i vezëve në secilën tufë shkon nga tre në tetë.[3]


Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Northcote, E. M. (1981). "Size difference between limb bones of recent and subfossil Mute Swans (Cygnus olor)". J. Archaeol. Sci. (në anglisht). 8 (1): 89–98. doi:10.1016/0305-4403(81)90014-5.
  2. ^ "Fossilworks Cygnus Garsault 1764 (waterfowl) Reptilia – Anseriformes – Anatidae PaleoDB taxon number: 83418 Parent taxon: Anatidae according to T. H. Worthy and J. A. Grant-Mackie 2003 See also Bickart 1990, Howard 1972, Parmalee 1992 and Wetmore 1933" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 22 janar 2021. Marrë më 16 janar 2021.
  3. ^ "Swan Breeding Profile: Pairing, Incubation, Nesting / Raising of Young" (në anglisht). Marrë më 5 korrik 2018.